Стратегически план за действие за опазване на Черно море одобри срещата на екоминистрите на Черноморската конвенция

Стратегически план за действие за опазване на Черно море одобри срещата на екоминистрите на Черноморската конвенция

Стратегически план за действие за опазване и възстановяване на Черно море,протокол за опазване на морската околна среда от наземни източници и дейности и декларация за укрепване на сътрудничеството за възстановяване на черноморската околна среда одобри състоялата се днес в София среща на министрите на околната среда/ дипломатическа конференция на страните от конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване.
Не беше разгледано предложението на България и Румъния за промени в конвенцията, които да позволят включването на Европейската общност /ЕО/. Руската делегация изрази позиция, че е необходимо повече време за прецизиране на промените.
В декларацията, приета на форума се отчита необходимостта от опазване на черноморската екосистема като условие за устойчивото развитие на черноморските държави, благосъстоянието, здравето и сигурността на техните граждани, потенциалния риск от нарасналия обем на петролни и газови продукти, транспортирани през Черно море и отговорността при управлението на крайбрежните и морските местообитания, така че да посрещнат нуждите на бъдещите поколения.
В срещата на министрите на околната среда/ дипломатическа конференция на страните от конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване участваха екоминистрите на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, делегация на Русия, представител на дирекция “Околна среда” на ЕК и на Секретариата на Дунавската конвенция.

Водещи новини

Времето