Днес се отбелязва Денят на Земята

Днес се отбелязва Денят на Земята


Днес се отбелязва Денят на Земята. Тазгодишното честване, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята ще даде началото на двугодишна кампания “Зелена генерация”. Инициативата е посветена на 40-та годишнина от началото на отбелязването на Деня на Земята, която ще бъде празнувана през 2010 г.
Международната мрежа тази година фокусира вниманието и призовава международните и държавните институции, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата.
Основните принципи на кампанията „Зелена генерация” са: Бъдеще без въглероден диоксид, базирано върху възобновяеми източници на енергия, което ще премахне нашата зависимост от изкопаеми горива, включително и от въглища; индивидуални ангажименти за отговорно устойчиво потребление; създаване на нова “зелена” икономика, която да съдейства за намаляване на бедността, чрез създаване на „зелени” работни места и трансформиране на глобалната образователна система в „зелена”.
Всички регионални структури на МОСВ организират различни инициативи, посветени на Деня на Земята.
Национален парк Централен Балкан ще бъде представен пред обществеността на Габрово, в рамките на традиционно организиращата се Екошатра (съвместно с община Габрово и ИМКА – Габрово). Под надслов „Не оставяй боклук след себе си”, парковата дирекция е разработила две дипляни и един въпросник, които ще бъдат раздавани на гражданите и гостите на града. Парковата дирекция организира и ден на отворените врати.
За НП “Пирин” днешният ден също е Ден на отворените врати в дирекцията на парка и офисите по райони. Денят на Земята е формалния повод Дирекция Национален парк ``Пирин`` да започне използването само на рециклирана хартия.
РИОСВ-Монтана и екоклуб към природо-математическа гимнзия „Св. Климент Охридски”, гр. Монтана организират състезание между отделните класове в гимназията на тема „Климатичните промени”. Подготвено е табло на тема „Зелена генерация” от членовете на екоклуба към ПМГ „Св. Климент Охридски”, гр. Монтана.
РИОСВ – Бургас, заедно с „Ротаракт клуб – Пиргос” - Бургас и студенти от БСУ организира за 120-те деца в ЦДГ № 31 „Веселушко” конкурс за рисунка и фигури от хартия “Най-красивото дърво”, почистване на двора от отпадъци, интерактивни игри и урок за чистотата в горите и пожарите. В ОУ „Кл. Охридски” ще има урок и игри за разделното събиране на отпадъци с повече от 50 деца от първи клас.
В РИОСВ – Благоевград, 22 април ще се състои кръгла маса на тема: “Изменението на климата – мит или опасна реалност” с участието на студенти, специалност “География, екология и опазване на околната среда” в Югозападния университет “Неофит Рилски” - Благоевград. С еко-игри учениците от СОУ “Св. Паисий Хилендарски”, с. Микрево – община Струмяни ще отбележат Деня на Земята.
 

Водещи новини

Времето