Стартира подготовката за отбелязване на 2010 г. - Международната година на биологичното разнообразие

Стартира подготовката за отбелязване на 2010 г. - Международната година на биологичното разнообразие

Двете междуведомствени координационни работни групи - към Конвенцията по биологично разнообразие (КБР) и към направление „Климатични промени и биоразнообразие”, проведоха съвместна работна среща с ръководния екип на МОСВ, с която стартира подготовката за отбелязване на Международната година на биологичното разнообразие.
Срещата беше открита от заместник-министър Евдокия Манева, председател на групата към Рамковата конвенция на ООН. Освен членовете на работните групи, в срещата участваха и представители на научни ведомства и неправителствени организации.
Експерти от МОСВ съгласуваха предложения и инициативи на национално и регионално ниво съвместно с другите участници в срещата. Предстоят доуточнения в рамките на Национална програма за отбелязване на Международната година на биоразнообразието. Предстои да бъде създаден организационен комитет. МОСВ предвижда да бъде домакин на национална научна конференция за приноса на България по трите цели на конвенцията - опазване на биологичното разнообразие; устойчиво ползване на биологичното разнообразие; справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от оползотворяване на генетичните ресурси.
Беше дискутирана и подготовката на Национална стратегия за адаптиране на биологичното разнообразие към промените в климата. Участниците обсъдиха възможните бъдещи съвместни действия за изработване на стратегията съгласно европейските модели и изисквания.
2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие с резолюция на Генералната асамблея на Обединените нации. Водеща тема ще бъде „Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот”. Първото международно събитие е през януари – България се подготвя за участие в конференция в Мадрид за опазване на биологичното разнообразие в защитените територии с цел тяхното устойчиво управление и представяне на добрите практики в националните екологични мрежи.
Конвенцията на Обединените нации за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, и влиза в сила през декември 1993 г. Република България ратифицира конвенцията през февруари 1996 г. и става равноправен член на Конвенцията по биологично разнообразие, като заедно с всички 193 страни-членки полага усилия за опазването и устойчивото ползване на природните ресурси и на богатото разнообразие на видове, съобщества и природни местообитания, които са част от националната идентичност на страната.

Водещи новини

Времето