Министър–председателят Бойко Борисов и министър Нона Караджова ще посетят Ловеч и Севлиево на 22 април – Денят на Земята

Министър–председателят Бойко Борисов и министър Нона Караджова ще посетят Ловеч и Севлиево на 22 април – Денят на Земята

Министър–председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще направят посещение в Ловеч и в Севлиево за официалното откриване на пречиствателните станции за отпадъчни води на двата града на 22 април, – Денят на Земята, превърнал се в знакова дата в цял свят за необходимостта от грижа за околната среда и постигане на екологични стандарти за развитие на населените места. И двата обекта са финансирани по програма ИСПА и реализирането им е принос за постигане на договорните ангажименти, поети от България към ЕС.

В 12.30 часа двамата ще проведат церемонията по официалното откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води на Ловеч заедно с кмета на града Минчо Казанджиев. Поканени са председателят на Общинския съвет, областният управител, директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите и на Басейновата дирекция в Плевен.
Обектът е на обща стойност почти 18 милиона евро /за строителство, строителен надзор и техническа помощ/, от които 75% финансиране от ЕС и 25% национално финансиране. Строител е турско-германският Консорциум Систем Япъ Иншаат Ве Тиджарет А.Ш/ Батег Инженербау ГмбХ. Изпълнението на строителните работи е съпроводено от жалби от гражданите заради открити и необезопасени изкопи и от неколкократни спирания на работата, предизвикани от финансови затруднения на строителя и неуредени спорове. След адекватни оздравителни действия от страна на МОСВ пречиствателната станция за отпадъчни води на Ловеч успешно е въведена в експлоатация, довършителните работи по трасетата на колекторите в жилищните райони са завършени и условията на живот в града са нормализирани. Обезщетението, което строителят изплати за акумулираното закъснение, е в размер на 288 хиляди евро. Успешното въвеждане на ГПСОВ Ловеч в експлоатация доказа, че адекватното управление и оперативният диалог с всички участници в строителния процес са основен фактор за успешно усвояване на средствата от европейските фондове в сектор околна среда. Към пречиствателната станция са изградени пет довеждащи канализационни колектора с дължина 6 хиляди метра. Тя ще пречиства около 15 893 кубически метра отпадъчни води на ден, изчислени за 85 600 еквивалент жители. Технологичният процес включва механично и биологично пречистване, обеззаразяване на пречистените води, уплътняване, обезводняване и стабилизация на утайката. Чрез въвеждането й в експлоатация се подобряват условията на живот на населението на гр. Ловеч и се гарантира опазването на водите на реките Осъм и Дунав.

По-късно същия ден, в 14,00 часа министър-председателят Бойко Борисов и министър Нона Караджова ще направят официалното откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води на Севлиево заедно с кмета на града Йордан Стойков. На церемонията са поканени председателят на Общинския съвет, областният управител, директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново и на Басейновата дирекция в Плевен.
Обектът е на обща стойност над 13 милиона евро /за строителство, строителен надзор и техническа помощ/, от които 75% финансиране от ЕС и 25% национално финансиране. Строител е австрийският консорциум Алпине Бау ГмбХ. Като част от въвеждането на пречиствателната станция в експлоатация изпълнителят е обучил персонала на ВиК Бяла ООД, който ще експлоатира и поддържа станцията. Тя ще обслужва населението на гр. Севлиево, което по прогнозни данни за периода до 2022 г. възлиза на около 54 000 еквивалент жители. Изградена е с третично стъпало и осигурява пречистване на отпадъчните води до степен, покриваща изискванията на Европейската директива за заустване на битови отпадъчни води във водоприемници, определени като чувствителни зони, каквато е река Росица. Технологично е предвидено станцията да пречиства около 10 425 кубически метра отпадъчни води на ден. Към нея са изградени два довеждащи канализационни колектора с дължина над 2 хиляди метра.
След официалната церемония по откриването министър-председателят Бойко Борисов и министър Нона Караджова ще засадят по едно дръвче на територията на ПСОВ – Севлиево, като символичен жест, посветен на Деня на Земята ‘2010.