Ефективна мрежа от лаборатории ще бъде създадена по линия на националната програма за контрол на туберкулозата

Ефективна мрежа от лаборатории ще бъде създадена по линия на националната програма за контрол на туберкулозата

На своето заседание днес, 18 декември, Министерският съвет прие Националната програма за контрол на туберкулозата в Република България за периода 2004-2006 г. Програмата е насочена към ограничаване на разпространението на туберкулозния процес и трансмисията на инфекцията в обществото, с последващо намаляване на заболяемостта.

Основни акценти в нея са оптималното прилагане на профилактичните мерки, ранното откриване на източниците на зараза и своевременното им саниране чрез адекватно лечение на болните.

Национална програма за контрол на туберкулозата е съобразена със стратегическите приоритети и направления на провежданата у нас здравна реформа – “Мерки за подобряване здравето на нацията” и “Ограничаване заболеваемостта и смъртността от социално значими заболявания”.

Към края на изпълнение на програмата през 2006 г. се очаква бактериологично доказаните случаи да достигнат до 60%, да има обезбациляване или трайно излекуване при над 80% от всички случаи, да се намали броят на рецидивите и случаите с резистентност към основните противотуберкулозни лекарства.

През 2004 г. към Националния център по заразни и паразитни болести ще се създаде Национална референтна лаборатория по туберкулоза. Тя ще позволи да се осигури пълна, своевременна и точна регистрация на случаите на туберкулоза чрез въвеждане на приетите в Европейския съюз дефиниции и критерии за диагностицирането им.

Предвижда се до 2006 г. да се изгради ефективна мрежа от лаборатории за микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствия с медицинския стандарт по клинична микробиология. Това ще подобри възможностите за микробиологично определяне на лекарствената чувствителност на туберкулозния микобактерий и мониториране на резистентността.

По данни на СЗО туберкулозата е сериозен проблем в 16 от 51 страни от Европейския регион. Заболеваемостта в тях е над 80 на 100 000 население. България е сред 11-те страни със средно ниво на разпространение на туберкулозата, със заболеваемост между 12 и 80 на 100 000 население.

Европейският план на Регионалното бюро на СЗО предвижда за 10 години да се намали наполовина разпространението на тази болест и смъртността от нея, като към 2012 г. се достигне нивото на заболеваемост от 1990 г. За България това ниво е 26 на 100 000 население.

В резултат на предприетите мерки у нас след 1998 г., когато заболеваемостта достигна най-високото си ниво от 50 на 100 000 население, се наблюдава тенденция към стабилизиране – 48,8 и 47,8 на 100 000 за 2001 и 2002 г.

По линия на действащата до тази година национална програма за борба с туберкулозата, в цялата страна поетапно бе въведена Стратегията за директно контролираната терапия в съкратени срокове /ДОТС/, която се превърна в повратна точка в контрола на заболяването. Основното при този подход е стандартизиран, краткосрочен курс на лечение на болните от туберкулоза, като вниманието се акцентира на лечението на пациентите с положителна бактериологична находка. Ефективността на този тип лечение е безспорно доказана в редица страни – 10 през 1990 г., в повече от 150 страни днес.

За осигуряване на болните с необходимите лекарства по терапевтична схема на ДОТС, от 2000 г. Министерството на здравеопазването ежегодно закупува по Закона за обществените поръчки и предоставя на лечебните заведения конвенционални противотуберкулозни лекарства за новооткритите случаи, както и лекарствен продукт от второ поколение за лечение на болни с доказана резистентност към основните туберкулостатици. На лечебните заведения се предоставя и медикамент за провеждане на специфична химиопрофилактика.

За подобряване на образната и функционалната диагностика на заболяването, Министерството на здравеопазването подмени част от рентгеновата апаратура. На лечебните заведения са предоставени 11 съвременни рентгенови апарата с томографско устройство, 4 машини за автоматично проявяване на рентгенови филми и 5 апарата за функционално изследване на дишането. Предстои да се закупят още 2 рентгенови апарата и 2 машини за проявяване на рентгенови филми. Осигурени са 17 компютри и софтуерен продукт за контрол на туберкулозата.

Разработена е програма за обучение на ученици от системата на средното образование по профилактика на туберкулозата. Оптимизирани и разширени са програмите за обучение на студентите и специализантите във всички медицински училища по съвременната профилактика, методите на диагностика, категоризация на болните и схемите на лечението им.

По линия на националната програма ще се провеждат продължителни квалификации на общопрактикуващи лекари, лекари-специалисти подетски и вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия по проблемите на съвременната диагностика на туберкулозата.

Водещи новини

Времето