Министър Нона Караджова проведе среща с общините за ускоряване на проектите по Оперативна програма „Околна среда” за изграждане на водна инфраструктура в населените места

Министър Нона Караджова проведе среща с общините за ускоряване на проектите по Оперативна програма „Околна среда” за изграждане на водна инфраструктура в населените места

Министър Нона Караджова проведе среща с кметове и представители на над 16 общини, подали проектни предложения за финансиране на инвестиционни проекти по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, които са в процес на оценка. По тази процедура за директно предоставяне на безвъзмездна помощ същинското строителство стартира непосредствено след приключване на оценката на проектните предложения. В срещата участва и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, тъй като за изпълнението на проектите се осигурява национално съфинансиране.
Срещата беше проведена с цел да се потвърди още веднъж политическият ангажимент и воля за осъществяването на тези инфраструктурни проекти в партньорство с общините. Министър Караджова обърна внимание, че това е национален приоритет и е необходимо да бъдат мобилизирани всички ресурси на местно ниво, за да се ускори процесът на одобрение и изпълнение на проектните предложения. Тя призова общините бенефициенти да отразяват препоръките на експертната работна група, и то в установения срок за оценка, защото в противен случай съществува сериозен риск проектното предложение да бъде отхвърлено.
Нона Караджова информира присъстващите, че с оглед гарантиране на ефективното финансово управление на програмата и кратките срокове за изпълнение на одобрените проекти, оценката ще бъде съсредоточена върху проектни предложения, които са изготвени в максимална степен съгласно критериите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”.
На поканените представители бяха предоставени материали, описващи най-често допусканите грешки от общините, установени от експертната работна група в хода на оценката на проектните предложения, както и материали с често срещани грешки при провеждане на тръжните процедури за избор на изпълнители на обществени поръчки. Те са публикувани и на интернет страницата на Оперативна програма „Околна среда”.
В заключение на срещата министър Дянков изказа подкрепа на МОСВ, давайки много висока оценка за работата на екипа, и апелира към общините да предприемат необходимите действия, така че да бъде изградена екологичната инфраструктура и да бъде усвоен целият наличен ресурс по процедурата.

Предстои на 15 декември т.г. министър Нона Караджова да проведе среща и с кметовете на общини със сключени договори за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда” по друга процедура, по която програмата финансира двуетапни проекти – първо, за подготовка и второ, за изпълнение на инфраструктурни обекти в приоритетни агломерации. Целта на срещата ще е ускоряване на подготовката на вече одобрените двуетапни проекти.

Времето