Заплащането за дейност от министерството на здравеопазването не ощетява диализните центрове

Заплащането за дейност от министерството на здравеопазването не ощетява диализните центрове

Новият начин на финансиране на болниците през 2004 г. – заплащане за извършена дейност, не ощетява диализните центрове и няма да създаде затруднения при осъществяването на необходимото за пациентите лечение. Не отговаря на истината лансираното в публичното пространство твърдение, че средствата за това лечение са намалени с 40% спрямо миналата година.

Отчитайки спецификата и тежестта на работата в диализните центрове, по новата методика на субсидиране на болниците през тази година Министерството на здравеопазването определи стойност от 51 лв., която е заплащане само за извършената диализна процедура. Такова заплащане на база извършена процедура се въвежда за първи път през тази година.Тази сума не включва позиции и не покрива плащания, обезпечавани по други линии на финансиране – като например общите стопански разходи на лечебното заведение, лекарства, консумативи, апаратура. Разчетената сума от 51 лв. има за цел да подпомогне диализните центрове в болниците, където те са ситуирани. Тази добавка е една възможност за стимулиране, за създаване на мотивация на работещите в диализните центрове.

Разчетените стойности за заплащане на дейността при новия начин на финансиране на болниците от МЗ са на базата на осреднени разходи в болниците за 2003 г. По представени в МЗ данни от болниците, където функционират диализни отделения, средните реални разходи са около 140-180 лв. на диализа. По-високи са разходите в по-големите центрове, тъй като те поемат по-тежки случаи, по-висока е и средната заплата в тях. Средната европейска стойност на диализа е около 90 евро.

Извън сумата от 51 лв. на диализа, през 2004 г. диализните центрове ще получат на практика допълнително финансиране, тъй като МЗ ще продължи да осигурява лекарствата и консумативите за диализните центрове. За медикаменти и консумативи за диализа през тази година по линия на централните доставки са предвидени около 20 млн. лв.Стойността и количествата са на равнището на реализираните доставки през миналата година, с допълнителен резерв от 10%.

Представеното в МЗ остойностяване на диализното лечение от експертни групи (на което се базират твърденията за намаляване на средствата в тази област на лечение) включва редица позиции, които се покриват от други източници на финансиране. Така например, около 2/3 до ¾ от разходите в представените разчети за стойност на една диализа от 225 лв. заемат консумативи по централни доставки, апаратура и резервни части, общи консумативи, стопански разходи, електроенергия, храна по време на диализа, унищожаване на болнични отпадъци и други разходи, които попадат в частта за общи разходи за издръжка на болниците.

По този начин сумата от 51 лв., заедно с общите разходи и централните доставки покриват разходите за една диализна процедура.

Времето