Министерството на здравеопазването отпуска два млн. лв. за изпълнение на националната програма за инвазивна кардиология за 2004 г.

Министерството на здравеопазването отпуска два млн. лв. за изпълнение на националната програма за инвазивна кардиология за 2004 г.

Ръководството на Министерството на здравеопазването утвърди план-сметката за финансовото обезпечаване на Националната програма за развитие на инвазивната кардиология в България за 2004 година.

Текущите разходи по тази национална програма за 2004 г. са на обща стойност от 2 млн. лева. За закупуване на консумативи се предвиждат 1,9 млн. лв. Останалата сума е основно за обучение и повишаване на квалификацията на специалистите, работещи в тази област. През тази година с финансиране по националната програма ще бъде изработен и медицински стандарт по инвазивна кардиология.

Националната програма за развитие на инвазивната кардиология в България бе приета от Министерски съвет през май 2002 г. Основните й приоритети са интензифициране на дейността на съществуващите структури за инвазивна кардиология, осигуряване на възможност за съвременно лечение при всички пациенти с остър инфаркт на миокарда, подобрен достъп на пациентите до най-съвременни методи на лечение.

Ръководството на МЗ взе решение и за провеждане на процедура за осигуряване на хемоперфузори и катетри за дълготрайно катетеризиране на централни венозни съдове за възрастни и деца с цел продължаване на животоподдържащото и животоспасяващото лечение на болните. Процедурата ще е по чл. 16, т. 2 от Закона за обществените поръчки, който се прилага когато съществува опасност за здравето и живота на хората и се провежда за срок от 15 дни. При проведената открита процедура за възлагане на обществена поръчка за закупуване на тези консумативи, кандидатът за изпълнител е отстранен от участие поради неспазване на предварително обявените условия. МЗ обявява новата процедура, за да предотврати оставането на болните на хемодиализно лечение без необходимите консумативи (хемоперфузори и катетри). С това договаряне ще се осигурят необходимите количества консумативи за нуждите на хемодиализното лечение през 2004 година