Понижения или без изменения на речните нива, след две денонощия се очаква снеготопене от 1 до 3 литра на квадратен метър

Понижения или без изменения на речните нива, след две денонощия се очаква снеготопене  от 1 до 3 литра на квадратен метър

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви за  днес оранжев код за ниски температури в областите : Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Шумен, София област , София, Перник и  Кюстендил. Леден ден  -  минималните температури ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса. Отрицателни максимални температури.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт код за ниски температури е обявен за останалите области. Леден ден -минималните температури ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса.Отрицателни максимални температури.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте  излишен риск.

По прогнози на НИМХ – БАН  днес ще е  без валежи. В понеделник след обяд и през нощта срещу вторник на места ще превали слаб сняг, количествата  - 1-5 л/кв.м. Във вторник - без валежи.

През денонощието (от 8 ч. на 22.01. до 8 ч. на 23.01.) нивата на наблюдаваните реки в почти цялата страна са се понижавали или задържали. Регистрираните водни количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води. Около праговете за ниски води са водните количества в горните течения на реките  Вит, Осъм (Дунавски басейн) и на Марица (Източнобеломорски басейн). Вследствие на продължителен период на ниски температури се наблюдава ледена покривка на река Осъм при гр. Троян и брегови лед на Осъм при гр. Ловеч, Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн) и  на Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -48 см до +25 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от +2 см до -16 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -48 см до +36 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -12 см до +8 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни водните нива в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните  количества на 24 и 25 януари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност и ще са под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 януари  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност  и ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира:Високите стойности на нивата и водните количества в долното течение на р. Русенски Лом са вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 24, 25, 26 и  27 януари ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще са без съществени изменения. От 27 януари ще започне повишение на нивата, вследствие снеготопене. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и през следващите 2 дни нивата на реките във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни нивата на реките във водосбора ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:
Водното ниво на р. Мочурица при с. Воденичане се понижава. Очаква се да се задържи над жълтия праг на предупреждение до ранните часове на 24 януари.

Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово се понижава, като в момента е под оранжевия праг на предупреждение. Очаква се да се задържи над жълтия праг на предупреждение до ранните часове на 25 януари.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни нивата на реките в целия басейн ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/.