Речните нива се повишават, жълт код за вятър в осем области

Речните нива се повишават, жълт код за вятър в осем области

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Очаква се силен юг-югозападен вятър в часовете около и след обяд с пулсации 20-22 m/s. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
По данни и прогнози на НИМХ  се очакват и повишения на речните нива. Днес ще има превалявания в количества от 5-10 л/кв.м. В неделя ще е почти без валежи. През нощта срещу понеделник и в сутрешните часове в понеделник на места ще превали. Количества ще са от 1-5 л/кв.м.
От 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Повишения са отчетени в средните и долните течения на почти всички реки в Дунавския басейн (най-големи са при р. Осъм и р. Янтра), р. Камчия и южночерноморските реки, средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), вгорното течение на р. Арда (Западнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са някои черноморски реки, средното течение на р. Марица и долното течение на р. Места. Около прага за ниски води е горното течение на р. Марица.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 31 см до + 104 см
Черноморски басейн: колебания от - 46 см до + 16 см
Източнобеломорски басейн: изменения от - 25 см до + 23 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 19 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн, в резултат на падналите валежи, днес се очаква повишение на речните нива в целия водосбор. Краткотрайни повишения в резултат на прогнозирани валежи се очакват и утре. По-значителни повишения се очакват във водосборите на реките западно от р. Огоста. От следобедните часове на 14 февруари и през целия ден в понеделник се очаква речните нива в целия водосбор да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Днес и утре ще има повишения на водните нива на реките Владайска, Батулийска, Искрецка и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 13, 14 и 15 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Като цяло ще се понижават, а повишения са възможни в долното течение на р. Янтра в резултат на оттичане. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водното количество на 13, 14, 15 и 16 февруари ще бъде над средно многогодишната стойност. През следващите 3-4 дни не се очакват съществени промени на нивата и водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: вследствие на прогнозирани валежи днес се очакват повишения на нивата на реките в целия басейна. По-значителни повишения се очакват в горното течение на р. Камчия и по южночерноморските реки. В неделя и в понеделник водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.
Източнобеломорски басейн: в резултат на прогнозирани валежи  днес се очакват повишения на речните нива в целия водосбор. По-значителни ще са в долно течение на р. Тунджа, в долното течение на р. Марица и средното и долното течение на р. Арда. В неделя се очаква водните нива да се понижават или задържат. В понеделник са възможни краткотрайни, незначителни повишения на речните нива в резултат на прогнозирани валежи. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че

водното ниво на р. Мочурица при Воденичане ще бъде над жълтия праг за предупреждение  ще и се задържи така до 17 февруари. водното ниво на р. Тунджа при Елхово има вероятност да премине над жълтия праг за предупреждение на 15 февруари.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира, че

водното количество на р. Черна при Смолян може да е достигнало жълтия праг за предупреждение тази сутрин.

Западнобеломорски басейн: днес и утре се очакват повишения на водните нива в целия басейн. По-съществени повишения в долното течение на р. Струма и р. Места ще има днес. На 15 февруари се очаква водните нива да се понижават.
В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.
Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/.