Остават две седмици до крайния срок за подаване на документи за регистрация по закона за храните

Остават две седмици до крайния срок за подаване на документи за регистрация по закона за храните

На 21 май 2004 г. изтича 6-месечният срок за подаване на заявления за регистрация на обектите за производство и търговия с храни по Закона за храните.

Регистрацията на обектите за производство и търговия с храни се извършва съгласно съгласно чл.12 от Закона за храните. Законът урежда условията и реда за производството и търговията на храни, изискванията към техния състав, опаковане, етикетиране и представяне, правата и задълженията на производителите и търговците. Регламентирани са правомощията на държавните органи за регулиране и контрол в тази област.

Законът за храните е обнародван на 15 октомври 1999 г., с изменения и допълнения от 21 ноември 2003 г. Според разпоредбите му в шестмесечен срок от влизането на закона в сила всички производители и търговци на храни подават заявление за регистрация пред районните хигиенно-епидемиологични инспекции или ветеринарно-медицински служби. Този срок изтича на 24 май 2004 г., но тъй като той е официален празник, реално последният работен ден, в който производителите и търговците могат да подадат документите си, е 21 май, петък.

Въведеният със закона регистрационен режим при производството и търговията с храни е изцяло хармонизиран със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Формулирани са условията и редът за регистрация на предприятията за производство и търговия с храни. За първи път освен предприятията-производители на регистрация подлежат и всички обекти за търговия с храни. Въвежда се изменение и за мястото на регистрация. От Министерството на икономиката то преминава на регионално ниво и ще се извършва от съответните регионални хигиенно-епидемиологични инспекции и ветеринарно-медицински служби. Регистрираните до промените в закона предприятия за производство на храни няма да повтарят процедурата, те се пререгистрират служебно по новия ред от съответните регионални органи.

В регионалните хигиенно-епидемиологични инспекции е създадена добра организация за улесняване при регистрацията на обектите за храни. Работи се на две смени, с удължено работно време.

Обобщените данни към 1 май 2004 г. за 21 региона в страната показват, че от подлежащите на регистрация в тях 80 356 обекта документи за регистрация са подадени за 32 776 обекта, или 41% от всички подлежащи. Регистрирани са 11 884 обекта, или 15% от подлежащите, а в процес на регистрация са 20 892 обекта.

За неспазване на изискванията на закона за регистрация на обектите след изтичането на 6-месечния срок контролните органи ще налагат съответните глоби и санкции.Съгласно Закона за храните глобите за производители на храни са от 500 до 1000 лв., при повторно нарушение – от 1000 до 1500 лв., като са предвидени и имуществени санкции от 1500 до 4000 лв. и затваряне на обекта. За търговските обекти санкциите по Закона за храните предвиждат даване на предписания със срок за изпълнение, глоби от 200 лв. и затваряне на обекта

Храните, тяхното качество и безопасност са сред приоритетните направления на правителството на България и Министерството на здравеопазването. Регламентът за тяхното производство и контрол е важен елемент в хармонизацията на нашето законодателство с европейските изисквания. Сред водещите принципи на Закона за храните са защита на здравето и интересите на потребителите.

Водещи новини

Времето