Стартира проект за развитие на детска бъбречна трансплантация

Стартира проект за развитие на детска бъбречна трансплантация

Във вторник, 11май 2004 г., за подготовка на проект за детска бъбречна трансплантация на посещение у нас пристигат д-р Есмералда Лусиоли и д-р Софи Коен от Френската национална институция по трансплантация и г-жа Жоел Фландрин от Университетска детска болница “Робер Дебре” в Париж.

Проектът е продължение на Програма за научно сътрудничество в областта на медицината между Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на външните работи на Република Франция. Тя е насочена към развитие на бъбречната и чернодробната трансплантация. Нейни изпълнители са Френската национална институция по трансплантация (Etablissement francais des Greffes) и Изпълнителната агенция по трансплантация към МЗ.

Целта на посещението е да се извърши оценка на досегашната подготовка и да се изберат конкретните болници за участие в проекта.

Предвижда се първите три трансплантации да бъдат направени през есента (септември-октомври)от екип на парижката болница “Робер Дебре”, ръководен от проф. д-р Ив Егрен, водещ специалист в областта на детската бъбречна трансплантация във Франция. Крайната цел на проекта е бъбречната трансплантация да се превърне в основен метод за лечение на терминална бъбречна недостатъчност при деца, което е и световна практика в последните години.

На 14 май (петък) френските специалисти ще се срещнат със заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев.

Предвидени са и срещи със специалисти в Изпълнителната агенция по трансплантация, МБАЛСМ “Пирогов”, МБАЛ “Княгиня Евдокия”, МБАЛ “Александровска”, ВМА и Университетска болница “Лозенец”.

Водещи новини

Времето