Понижение на речните нива

Понижение на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ БАН) днес след ообяд, на отделни места главно в Южна България, ще превали краткотраен дъжд. Количествата ще са 1-5 л/кв.м., в отделни планински райони до 10 л/кв.м. В неделя на отделни места в страната ще превали краткотраен дъжд. Количествата ще са 1-5 л/кв.м. В понеделник вероятността за валежи е по-малка.

През денонощието от 8 ч. на 31 март до 8 ч. на 1 април речните нива в почти цялата страна са продължили да се понижават или са се задържали. Водните количества на реките в по-голямата част от страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър – при гр. Нови Искър, Черни Вит при с. Вит и Осъм при гр. Троян (Дунавски басейн), Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и в горното и средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:   
Дунавски басейн: колебания от - 29 см до + 25 см
Черноморски басейн: колебания от - 20 см до + 1 см
Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 30 см до + 26 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 14 см до + 11 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
Дунавски басейн: речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 3 и 4 април, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения в горното течение на р. Искър и в горната част на водосбора на р. Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 2, 3 и 4 април ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 2, 3 и 4 април водните количества ще бъдат около средномногогодишната стойност. Утре се очакват краткотрайни повишения на речните нива в горната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 април водното количество ще бъде над средномногогодишната стойност. През следващите 2-3 дни нивата ще продължат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще продължават до се понижават или ще се задържат.
Източнобеломорски басейн: речните нива в басейна днес ще продължат да се понижават или ще останат без съществени изменения. На 3 и 4 април са възможни краткотрайни повишения в долното течение на р. Тунджа, по родопските притоци на р. Марица и в горното течение на р. Арда, вследствие на прогнозирани валежи.
Системата за ранно предупреждение на НИМХ БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че
водното ниво на р. Тунджа при Елхово е достигнало жълтия праг на предупреждение и ще се задържи на това ниво до ранните часове днес. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества във водосбора ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: днес нивата на реките в басейна ще продължават до се понижават или ще се задържат. На 3 и 4 април се очакват краткотрайни повишения, в резултат на прогнозирани валежи.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ БАН: http://hydro.bg/.

Времето