Министерството на здравеопазването и неправителствени организации отбелязват 16 Май - международния ден в памет на жертвите от СПИН

Министерството на здравеопазването и неправителствени организации отбелязват 16 Май - международния ден в памет на жертвите от СПИН

На 16 май - Международния ден в памет на жертвите от СПИН, Министерството на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Българският червен кръст и Коалиция АНТИСПИН ще почетат паметта на починалите от СПИН, ще изразят съпричастност към скръбта на техните близки и ще отправят послание до цялото общество за толерантност към хората, живеещи с ХИВ/СПИН, със следните събития в неделя:

- В 11.30 часа – Панахида в памет на починалите от СПИН в църквата “Св. Седмочисленици” на бул. “Граф Игнатиев” 25.

- 11.00-12.30 часа – Демонстрация на доброволци от БМЧК за правилно поставяне на презервативи под мотото “67 млн. човешки живота... Струва ли си?” и раздаване на информационни материали пред църквата “Св. Седмочисленици” на бул. “Граф Игнатиев” 25.

- 13:00-17.30 часа – Демонстрации за правилно поставяне на презерватив с доброволци на БМЧК при други 5 стационарни пункта (в градинката “Кристал”, пред Националния дворец на културата, пред църквата “Света Неделя”, пред църквата “Св. Седмочисленици”, пред Съдебната палата), раздаване на информационни материали и презервативи на минувачите. Ако вали пунктовете ще бъдат в подлезите на Орлов мост, ЦУМ и НДК и във фоайето на НДК.

- 18.00-19.00 часа – Шествие на доброволците на БМЧК ще стартира от всички пет стационарни пункта до сградата на БМЧК на бул.”Княз Ал. Дондуков” 61.

- В 21.00 часа ще се състои ежегодното вечерно бдение в парк “Здраве” на бул. “България” (спирката на автобуси 204, 604 и 76 пред Клиниката по белодробни заболявания), където всяка година по това време се обновяват символите за съпричастност към проблемите на ХИВ/СПИН - цветната леха с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН.

Към 13 май 2004 г. официално в Министерството на здравеопазването са регистрирани общо 479 ХИВ-серопозитивни лица. Починалите от СПИН за периода от 1985 г. до 2003 г. са около 190.

От началото на година са регистрирани 14 лица на възраст между 19 и 52 години, от които 11 мъже и 3 жени. 8 души са от София, от 1 до 2 лица са от Пловдив, Монтана, Търговище и Силистра. Осем от лицата са открити като лежащо болни по повод на други придружаващи заболявания. Всички своевременно са били насочени към Инфекциозна болница, София за извършването на допълнителни имунологични и вирусологични изследвания и предписване на специфична антиретровирусна терапия. МЗ има изключително отговорни функции и задачи като главен изпълнител на програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, която се реализира съвместно с ПРООН и се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария с безвъзмедна помощ от 6,8 млн. долара. Целта на програмата е да се задържи ниското ниво на разпространение на разпространение на ХИВ/СПИН; да се намалят рисковите поведения сред уязвимите групи; да се осигури достъп на целевите групи и хората, живеещи с ХИВ/СПИН до грижи и качествено лечение.

До 10 юни ще бъдат проведени седем процедури по Закона за обществените поръчки за доставка на медикаменти, диагностикуми, игли, спринцовки, медицинска техника, компютри, коли и мобилни кабинети на обща стойност 1,61 млн. щатски долара. Закупените от търговете продукти ще бъдат предоставени за обзавеждане на отделенията по СПИН в Инфекциозна болница в София и Инфекциозна болница във Варна, за обзавеждане на лаборатории по СПИН в Националния център по заразни и паразитни болести, 5 лаборатории на ХЕИ, разкриване на 5 нови кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН, обзавеждане на 10 здравно-социални центъра в 10 ромски общини, изграждане на 5 дневни центъра за консултиране на интравенозни наркомани.

Водещи новини

Времето