Министърът на здравеопазването на България г-н славчо богоев бе избран за заместник-председател на световната здравна асамблея

Министърът на здравеопазването на България г-н славчо богоев бе избран за заместник-председател на световната здравна асамблея

Днес, 17 май, в Женева министрите на здравеопазването и делегатите от 192-те страни-членки на Световната здравна организация избраха министъра на здравеопазването на България г-н Славчо Богоев за заместник-председател на 57-ата Световна здравна асамблея – висшия орган на Световната здравна организация.

В ръководството на Асамблеята министър Богоев представлява Европейския регион, който включва 52 страни-членки на СЗО.

Изборът на министър Славчо Богоев в ръководния орган на най-авторитетната международна здравна организация е изключително висока оценка за приноса на страната ни в реализацията на целите на СЗО за осигуряване на по-добро здраве за всички.

Изборът е израз и на оценката и признанието за личните качества на министър Богоев и работата му като министър на здравеопазването в правителството на България за реформиране и модернизиране на системата на здравеопазване у нас.

По време на Асамблеята министър Богоев ще се обърне за съдействие и подкрепа от СЗО и министрите на здравеопазването на страните-членки по случая с произнесените от либийския съд смъртни присъди на петте български медицински сестри.

Основна тема на провеждащата се от днес (понеделник, 17 май) до събота (22 май) 57-ата Световна здравна асамблея е борбата с ХИВ/СПИН. Тя ще бъде дискутирана на четири кръгли маси на високо равнище, на които ще се състои политическа дискусия между министрите на здравеопазването на държавите-членки на СЗО. Те ще се проведат утре, вторник (18 май).