Приключи приемането на проекти за купуване на електро- и хибридни автомобили

Приключи приемането на проекти за купуване на електро- и хибридни автомобили

Приемането на проекти за закупване на електро- и хибридни автомобили от държавните и общинските администрации приключи и до края на юни ще бъдат определени кандидатите, които ще получат субсидии. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на  среща с кметове от Северния централен район за планиране.

На форума местните власти от областите Русе, Силистра, Разград, Габрово и Велико Търново се запознаха с възможностите за финансиране на екологични проекти  по инструментите, управлявани от МОСВ – Оперативна програма „Околна среда“,  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд (НДЕФ).

Министър Василева обясни, че пилотната схема се финансира от Националния доверителен екофонд и е с бюджет 1 млн. лв. Целта е държавните и общинските администрации да дадат пример на гражданите за използване на по-екологични превозни средства, които генерират нулеви емисии от парникови газове. Одобрените кандидати ще получат по 20 хил. лв. субсидия за купуване на електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден.

Националният доверителен екофонд отпуска и 14 млн. лв. за реализация на мерки за енергийна ефективност. Това е малка част от финансирането в размер на 1,350 млрд. лв., от което общините могат да се възползват през 2016 г. По ОПОС 2014-2020 общините ще могат да разчитат близо 1,3 млрд. лв. за проекти в областта на водите, ефективното управление на отпадъците, биоразнообразието, подобряването на качеството на атмосферния въздух и превенциятата от наводнения и свлачища. На разположение на местните власти е и финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.  През 2016 г. за изграждане на инфраструктура в областта на водния сектор, отпадъците и биоразнообразието са предвидени 61 млн. лв.

Министър Василева обобщи, че целта на информационните срещи с кметовете от шестте региона за планиране е да продължи политиката на сътрудничество и партньорство. „Искаме да бъдем максимално полезни на общините – наши основни бенефициенти, да ги запознаем с критериите за кандидатстване по тези програми и да отговорим на въпросите, които ги вълнуват, за да надградим постигнатото“, допълни тя.

През първия програмен период в Северния централен район за планиране са  изпълнени 80 проекта на стойност 552 млн. лв. Проектите по ОПОС са 47, по ПУДООС – 14 и по НДЕФ – два.

Положена е 500 км ВиК мрежа, изградени и реконструирани са 9 пречиствателни станции за отпадъчни води – в Габрово, Свищов, Силистра, Трявна, Кубрат, Лозница, Павликени, Бяла, (Русенско) и Исперих, които обслужват 134 хил. жители. Изградени и пуснати в експлоатация са 2 Регионални системи за управление на отпадъците РСУО Габрово и РСУО Велико Търново, които обслужват 79 287  жители. Капацитетът на съоръженията е 547 000 т.

Следващата среща от инфотура на министър Василева ще бъде в Стара Загора на 6 юни от 11 ч. в сградата на общината.

По-късно през деня 500 деца от Великотърновска област аплодираха спектакъла „Яко да си еко“ с актьорите Димитър Рачков и Васил Василев –  Зуека. Представлението е част едноименната образователно-информационна кампания на МОСВ, целяща да формира у подрастващите отношение към природата. Тримата отличени заради участието си в „Зелената олимпиада“ от Северния централен район са Калина Кожухарова – ІІІ клас на ОУ Димитър Благоев във Велико Търново,  Любослава Петрова – VІІ клас СОУ „Николай Катранов“ – Свищов и Виктория Христова от Х клас на СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Следващият спектакъл е на 9 юни във Враца.

 

Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето