Министър славчо богоев изпрати препоръки към болниците за нови правила при провеждането на обществени поръчки за доставка на лекарства

Министър славчо богоев изпрати препоръки към болниците за нови правила при провеждането на обществени поръчки за доставка на лекарства

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев подписа Инструкция до болниците в страната за общите правила, към които те трябва да се придържат при провеждането на обществени поръчки за доставка на лекарства по Закона за обществените поръчки.

С инструкцията се цели подобряване на лекарствоснабдяването на болниците, своевременното и ритмичното им осигуряване с медикаменти и консумативи, както и оптимизиране на взаимоотношенията между страните по процедури по Закона за обществените поръчки.

Инструкцията е изработена в отговор на ангажиментите, които министър Богоев пое след проведените от него няколко срещи с производители и дистрибутори на лекарства.

Министър Богоев препоръчва на болниците не по-късно от 10 дни да се свика заседание на Съвета на директорите на дружеството, на което да бъдат разгледани и утвърдени Правила за провежданите процедури за доставка на лекарства по реда на ЗОП. Те трябва да са съобразени с действащия в момента Закон за обществените поръчки и валидни до влизането в сила на новия закон (обн. “Държавен вестник”, бр.28 от 2004 г.).

В двуседмичен срок ръководствата на болниците трябва да уведомят писмено Министерството на здравеопазването за предприетите действия.

С инструкцията се решават два основни проблема,свързани с доставките, отчитането и заплащането на лекарствата, които в момента при някои случаи създават напрежение на лекарствения пазар.

Министър Богоев препоръчва на болниците в решението за откриване на процедура за доставка на лекарства и консумативи да обявяват, че заплащането на доставените количества се извършва на два пъти. Болниците трябва да платят 20% от договорената стойност в срок до 20 дни след представянето на предвидените в договора документи. За останалата сума (80% от задължението) разплащането трябва да стане в границите между 45 и 90 дни, колкото е падежният период. С инструкцията 90 дни стават максималният препоръчителен падежен период. Досега в действащите договори се е допускало офериране на срок от над 365 дни, което е затруднявало търговците на едро.

С инструкцията на министър Богоев се препоръчва критерият “отложено плащане” да не участва в общата оценка за крайното класиране на подадените оферти.

Изискваният остатъчен срок на годност за договаряните медикаменти трябва да бъде съобразен с конкретните потребности на лечебното заведение и минималният срок да бъде определен в тръжната документация, се определя още в инструкцията на министъра на здравеопазването.

Друга разпоредба в нея е, че в проектодоговора, приложен към документацията, задължително трябва да бъде фиксиран срокът на действие на договора.

Новите условия при провеждането на обществените поръчки за доставка на лекарства ще важат за предстоящите търгове и няма да се отнасят за вече подписаните, действащи и валидни договори.

С препоръчаните от министъра на здравеопазването Славчо Богоев нови правила вече са запознати заинтересованите страни – дистрибуторите на лекарства и лечебните заведения.

Водещи новини

Времето