На летище софия започва да работи специализирана техника за опазване на страната от различни заразни болести

На летище софия започва да работи специализирана техника за опазване на страната от различни заразни болести

От днес, 28 май 2004 г., на летище София влезе в редовна експлоатация закупената от Министерството на здравеопазването инфрачервена термографска камера за контрол на входящите пътници.

Без да гарантира 100 % невъзможност за внос на инфекции, системата е последно поколение специализирана техника за контрол, която бе въведена като противоепидемична мярка от редица страни във връзка с възникването и разпространението на ТОРС, а по-късно и птичи грип.

С влизането в действие на системата за термовизионен контрол на Граничния медицински пропускателен пункт на летище София се създават условия за по-сигурен, непрекъснат и обективен контрол върху пристигащите пътниците с цел опазване на страната от внос на различни заразни болести.

Камерата осигурява възможност за непрекъснато 24-часово наблюдение на пътниците, пристигащи на летище София. При установяване на температура над зададената, системата позволява бърза детекция на съответния пътник и насочването му за извършване на специализирано епидемиологично проучване. Камерата работи в реално време, при изключително висока чувствителност (0.06 от градуса по Целзий), без никакви странични ефекти или вредни излъчвания. Тя не забавя нормалния процес на обработката на пътникопотока.

Камерата е на стойност 57 000 лв. и е закупена с бюджетни средства на Министерството на здравеопазването.В зависимост от развитието на епидемичната обстановка в света МЗ има готовност да реагира адекватно на променящата се ситуация и при необходимост ще осигури подобна техника и на други важни входни пунктове, като летищата във Варна и Бургас.

Времето