Нивата на реките ще останат без съществени изменения

Нивата на реките ще останат без съществени изменения

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) валежи до понеделник не се очакват.
През последното денонощие водните нива в реките от по-голямата част на страна са останали без съществени изменения в рамките на +/- 4 см. Вследствие на валежи, повишения на водните нива с до + 12 см, са регистрирани на някои от измервателните пунктове във водосборите на реките Места и Струма. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил, р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн) и р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн). По–съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 48 см до + 34 см
Черноморски басейн: без регистрирани изменения
Източнобеломорски басейн: колебания от - 33 см до + 35 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 12 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 3, 4 и 5 септември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 3, 4 и 5 септември, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъд иат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 3, 4, 5 и 6 септември ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения и ще са под прага за внимание.
Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките от басейна ще останат без съществени изменени.
Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: Днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

 В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

Подробна и актуална информация на сайта на НИМХ-БАН: http://hydro.bg/.

Времето