Министерствата на здравеопазването и на образованието и фондът за населението на ООН започват проект за репродуктивно здраве на стойност 504 000 долара

Министерствата на здравеопазването и на образованието и фондът за населението на ООН започват проект за репродуктивно здраве на стойност 504 000 долара

България ще получи 504 000 долара от Фонда на ООН за населението за реализирането на четиригодишен проект (2004 – 2008 г.) в областта на сексуалното и репродуктивното здраве, насочен към младите хора на възраст 10-24 години. 

Споразумението за проекта бе подписано днес, 25 юни, в Министерството на здравеопазването от д-р Петко Салчев, заместник-министър на здравеопазването, проф. Камен Велев, заместник-министър на образованието и науката, и д-р Пиер Зибен, директор на Фонда на ООН за население.

С изпълнението на проекта в следващите 4 години Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще насочат усилията си и ще обърнат специално внимание към младите хора между 10 и 24 години. Това се обуславя от тревожните данни по отношение бременностите и ражданията сред подрастващите у нас. България е на едно от първите места по този показател в Европа - 71 на 1000 във възрастта 15-19 години.

Предвижда се проектът да се реализира в четири области на страната, които ще бъдат уточнени допълнително. Усилията ще бъдат насочени към подобряване здравето на младите хора чрез улесняване достъпа им до медицински услуги и информация и чрез разработване и въвеждане на информационно-образователни стратегии за промяна на рисковото за здравето поведение.

Планираните по проекта дейности предвиждат подобряване на услугите, предлагани от общопрактикуващите лекари, акушер-гинеколозите от специализираната извънболнична помощ, медицинските специалисти от кожно-венерическите диспансери и медицинските сестри в училище. Изграждането на информационно–образователни центрове в хигиенно-епидемиологичните инспекции ще подпомогне тяхната дейност по отношение промоцията на сексуалното и репродуктивно здраве на територията на областта.

Специална работна група с представители на МОН и МЗ ще анализира въвеждането на здравно образование в училище. В момента се работи по програма за сексуално здравно образование, която обхваща децата от 5 до 8 клас. Екипи от ученици, учители, педагогически съветници, лекари и други специалисти по места са ангажирани с реализацията на програмата по сексуално здравно образование.

В системата на образованието подписаният днес проект ще работи за развитие на жизненоважни и социални умения за сексуално и репродуктивно здраве. По отношение превенцията на рисковото поведение сред младите хора ще се работи по подхода “връстници обучават връстници”. В училищата ще бъдат изградени и оборудвани клубове на здравето. В рамките на проекта се предвиждат възможности за споделяне на опит за ефективни подходи за работа с младите хора от страна на учители, педагогически съветници, училищни екипи. По време на изпълнението на проекта ще се осъществяват информационно-образователни кампании, насочени към превенция на рисковото сексуално поведение сред подрастващите.

Подписаният днес проект за репродуктивно здраве е продължение на друг четиригодишен проект, осъществен също с финансовата помощ на Фонда за население към ООН - “Разгръщане на Националната програма по репродуктивно здраве”, който се изпълняваше от 2000 до 2004 г. В резултат на неговото успешно изпълнение, което приключи през тази година, се разработиха:

  • проект за Национална програма по репродуктивно здраве,
  • програма за обучение по семейно планиране за общопрактикуващите лекари в системата на постоянното медицинско обучение,
  • програма за сексуално здравно образование за ученици на възраст 10-14 години,
  • програма за обучение по подхода връстници обучават връстници, насочена към младите хора на възраст 15-19 години

По линия на изпълнението на проекта “Разгръщане на Националната програма по репродуктивно здраве” бе направено проучване на безплодието в страната за установяване на неговата честота и причини. Бяха проведени курсове за обучение на общопрактикуващи лекари, медицински специалисти от системата на ХЕИ, специалисти в областта на младежки дейности, медицински сестри, учители, психолози от шестте пилотни общини на проекта (Габрово, Разград, Бургас, Русе, Благоевград, Велико Търново) и от страната. Много местни инициативи за превенция на рисковото поведение сред младите хора и повишаване на информираността на населението бяха успешно реализирани.

Водещи новини

Времето