Изгражда се национален координационен център за медицинско осигуряване на населението при кризи

Изгражда се национален координационен център за медицинско осигуряване на населението при кризи

На заседанието си днес, 29 юли, Министерският съвет одобри постановление за създаване на Национален медицински координационен център (НМКЦ) за управление, организиране и координиране на дейностите по медицинското осигуряване на гражданите на Република България и чуждите граждани, намиращи се на територията на страната, при кризи.

Центърът ще централизира и координира дейностите по медицинското осигуряване на населението при бедствия, аварии, катастрофи и терористични актове. Той ще организира и ръководи медицинската помощ на пострадалите при кризи, медицинската им евакуация по назначение и необходимото им лечение. Центърът ще оказва методична помощ на звената от здравната мрежа и ще подготвя медицинските кадри за действие при кризи.

Новата структура ще изпълнява задачи, свързани с експертна оценка на медицинската обстановка, вземане на решение и организиране на медицинското осигуряване на пострадалите, поставяне на конкретни задачи на наличните медицински сили и средства, координиране на дейността на специализираните медицински екипи и националните консултанти.

При необходимост центърът ще консултира българските спасителни екипи за медицинското осигуряване на пострадали извън територията на страната. Ще подготвя медицинските кадри за действия при кризисни ситуации и ще участва в подготовката и провеждането на съвместни занятия със спасителни екипи от органите на изпълнителната власт и доброволни формирования за управление при кризи.

Предвижда се центърът да бъде структуриран в три отдела – за управление, специализиран и логистичен.

Общата численост на персонала ще бъде 23 щатни бройки, като 7 ще се открият до края на 2004 г., а останалите през 2005 г.

За база на НМКЦ се предвижда да бъде построена триетажна сграда в района на Военно-медицинска академия на терен с площ от 600 кв. м. Теренът е осигурен от ВМА. До изграждането на сградата временно ще се използват зали и кабинети, осигурени от Военно-медицинска академия.

Към центъра се предвижда да бъде изградена комуникационно-информационна система за връзка с 40 абоната (28 за областите и 12 за министерства и ведомства). Ще бъдат изградени площадки за кацане на хеликоптер – основна в района на НМКЦ и резервна в гр. Белене. Ще се закупят два автомобила – лек с повишена проходимост и микробус.

Необходимите средства за започване на изграждането и дейността на центъра през 2004 г. ще се осигурят чрез преструктуриране на общите разходи и числеността на персонала по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2004 г. Цялостното завършване и оборудване на центъра през 2005 г. ще се осигури в рамките на одобрения бюджет на Министерството на здравеопазването за 2005 г.

Водещи новини

Времето