Министърът на здравеопазването славчо богоев замина за участие в 54-та сесия на европейския регионален комитет на световната здравна организация

Министърът на здравеопазването славчо богоев замина за участие в 54-та сесия на европейския регионален комитет на световната здравна организация

Българската делегация ще подкрепи разработването на Европейска стратегия за незаразните болести

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев замина днес за Копенхаген, където утре, понеделник, 6 септември, започва 54-та сесия на Европейския регионален комитет на Световната здравна организация (СЗО). Годишната среща на представителите на 52-те страни от Европейския регион на СЗО ще продължи до 9 септември.

На 54-тата сесия ще бъде отчетена работата на Европейското регионално бюро за периода 2002–2003 г. Основен акцент в нея е изпълнението на стратегията “Услуги, съответстващи на новите нужди”,приета от Регионалния комитет през септември 2000 г. Стратегията има за цел да подкрепя страните-членки при развиване и поддържане на техните здравни политики, здравни системи и програми за обществено здраве. Специално внимание сесията ще отдели на актуализирането на стратегията “Здраве за всички”.

Една от основните теми, която ще дискутират участниците в сесията, е подготовката на Европейска стратегия за незаразните болести. Изготвянето на документа се налага, тъй като все още липсва по-обхватен подход към превенцията и контрола на тези заболявания (рак, сърдечносъдови заболявания, диабет).

Хроничните неинфекциозни болести представляват основната тежест на заболяванията по целия свят, като в Европа тежестта е по-голяма в сравнение с останалите региони на СЗО. Те са най-голямото предизвикателство за общественото здравеопазване в Европейския регион на СЗО и според съвременните научни доказателства се очаква в близките години тяхното бреме в тези страни постоянно да нараства. Една от причините за съществуващите значителни трудности е липсата на ефективен интегриран подход към тези болести в рамките на здравните системи. Голямо значение имат и социалните неравенства, тъй като те определят достъпността и възможностите на хората за избор. Информираността на населението и неговите здравни знания са друг важен фактор, който може и следва да се промени ускорено.

Предвижда се 54-та сесия на Европейския регионален комитет да приеме резолюция, с която подканя страните-членки да определят като един от първостепенните си приоритети незаразните болести; да развиват политики и да създадат солидна рамка за цялостен подход към проблема на национално ниво.Европейската стратегия за незаразните болести ще бъде разработена в сътрудничество със страните-членки, неправителствени организации, агенции, и ще бъде представена на 56-та сесия на Европейския регионален комитет.

Позицията на българската делегация е, че разработването на Европейска стратегия за хроничните неинфекциозни болести е изключително актуална задача за всички страни-членки и за СЗО като цяло и сериозността на проблема налага този процес да се ускори. Българската делегация ще подкрепи приемането на предложената резолюция.

На сесията ще бъде докладвано и за подготовката на Европейската министерска конференция по проблемите на психичното здраве, която ще се проведе от 12 до 15 януари 2005 г. в Хелзинки. Конференцията ще насочи вниманието си към човешките права, еднаквост на психично-здравните услуги, стигмата и дискриминацията, стреса и самоубийствата. Тя ще приеме План за действие.

През тази година Министерският съвет прие два важни документа – Политика за психично здраве 2004-2012 г. и План за действие, чиито стратегически цели представляват реално провеждане на реформата в този сектор у нас. Предвижда се изграждането на демонстрационния проекти за дневен център, защитени жилища, създаване на мобилно психиатрично звено, национално изследване на стреса и други.

В рамките на 54-тата сесия ще бъде обсъден Доклад за здравето в Европа. Ще бъде направен преглед на състоянието на общественото здраве и проблемите на децата и младите хора до 18-годишна възраст. Ще се конкретизират изискванията за ефективно обществено здраве през следващите 10 години.