Опитът на България ще бъде представен на първата годишна съвместна конференция по здравеопазване на световната банка

Опитът на България ще бъде представен на първата годишна съвместна конференция по здравеопазване на световната банка

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев участва в десетото издание на PCU Конференция – форум за обмяна на опит и направени изводи в здравния сектор между страните от Европейския и Централно-азиатския регион (ЕСА) на Световната банка, който се провежда от 27 до 30 септември в Анталия.

Тази година конференцията е разширена и включва Средния Изток и Северноафриканския регион (МЕNА) и се провежда под наименованието Първа съвместна ЕСА-МЕNА конференция по здравеопазване.

В работата на конференцията ще участват здравни специалисти, пряко ангажирани в здравни проекти, финансирани от Световната банка, представители на правителства, агенции на ООН в двата региона и други гости от целия свят. От българска страна във форума участва и директорът на НЗОК д-р Иван Букарев.

В основните теми на конференцията ще бъдат разгледани въпроси, свързани с управлението на здравните системи и болниците, акредитацията, лекарствената регулация, досегашния опит и продължаващите предизвикателства в здравното осигуряване, закупуването на здравни услуги за бедните. Ще бъдат обсъдени общественото здраве в 21 век, контролът на тютюнопушенето, незаразните болести, психичното здраве, катастрофите и нараняванията, семейната медицина и въпроси, свързани със СПИН/ХИВ.

По време на работните срещи заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев ще представи опита на България в областта на управлението на здравните системи и на болниците. В презентацията се прави общ преглед на развитието и функционирането на българската акредитационна система, на актуалното й действие и направените изводи досега. Темата поставя за обсъждане въпроси, свързани с интереса от страна на доставчиците и от страна на пациентите, подобряването на качеството на грижите и прозрачността на предоставянето на услугите.

Времето