Зам.-министър Велик Занчев: С внедряването на новите системи за сигнализация и телекомуникации достигаме европейските нива на безопасност в жп транспорта

Зам.-министър Велик Занчев: С внедряването на новите системи за сигнализация и телекомуникации достигаме европейските нива на безопасност в жп транспорта

С внедряването на новите системи за сигнализация и телекомуникации по всички обновени жп трасета в страната достигаме европейските нива на безопасност в жп транспорта. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на пътуване със скоростен влак в участъка Пловдив – Септември. В рамките на събитието беше направена демонстрация на функционалностите на новите системи за сигнализация и телекомуникации по направлението Септември – Пловдив.

„Преди около месец приключи изпълнението на проекта за рехабилитация на жп линията от Септември до Пловдив. Това е втората изцяло рехабилитирана отсечка в страната, позволяваща движение на влаковете до 200 км/ч, каза заместник – министърът. Преди модернизацията, разстоянието между двата града с влак се изминаваше за 45-48 минути, а сега времето е намалено до 30 минути, посочи Велик Занчев.

Зам.-министър Занчев допълни още, че инвестираните средства за изграждане на новите системи за сигурност са малко над 91 млн. лева по линия на ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г., а „Талес Австрия Гмбх“ са показали изключително високо ниво на изпълнение на проекта. Аналогични системи вече функционират по направлението Пловдив - Свиленград - турска граница, а до средата на м. октомври НК „Железопътна инфраструктура“ ще обявят търга за внедряването им по жп линията от Пловдив до Бургас, на стойност 196 млн. лева.

„До два месеца ще влезе в експлоатация и Интермодалният терминал в град Пловдив и мога смело да заявя, че градът се превръща във важен, стратегически, транспортен център за страната“, заяви Занчев. С реализацията на всички пътни и железопътни проекти в района създаваме условия за увеличаване капацитета за обработка на товари и повишаване на конкурентоспособността на българския транспортен бранш, допълни той.

Участие в събитието, което се организира от Талес Австрия Гмбх, взеха още изпълнителният директор на Талес Австрия Гмбх Алфред Файдер, посланикът на Република Австрия Роланд Хаузер, представители на Френското посолство в България, на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и др.

Водещи новини

Времето