Министърът на здравеопазването славчо богоев утвърди устройствения правилник на център “фонд за лечение на деца”

Министърът на здравеопазването славчо богоев утвърди устройствения правилник на център “фонд за лечение на деца”

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев утвърди устройствения правилник на Центъра “Фонд за лечение на деца” и назначи за негов директор д-р Николай Добрев.

Центърът “Фонд за лечение на деца” бе създаден с Постановление № 280 на Министерския съвет от 18 октомври 2004 г., което е обнародвано в “Държавен вестник”, бр. 96 от 29 октомври 2004 г. Съгласно неговите разпоредби в 7-дневен срок от датата на обнародването на постановлението министърът на здравеопазването издава устройствения правилник на центъра и назначава негов директор.

Данните от последните години сочат, че около 50-60 деца всяка година се нуждаят от лечение в чужбина – за трансплантационни процедури, очни, онкологични и ортопедични операции, диагностика и лечение на вродени, метаболитни и други заболявания.

С Устройствения правилник се уреждат дейността, статута, функциите и организацията на центъра, който е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването.

Център “Фонд за лечение на деца” осъществява дейност по организационно и финансово подпомагане на деца до 18 години, нуждаещи се от диагностични и лечебни процедури, за които няма условия за извършване в България. Той администрира набирането на финансови средства за осъществяване на тази дейност.

Към центъра функционира 11-членен Обществен съвет. Неговият състав се утвърждава от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

Общественият съвет ще изработва, актуализира и оповестява принципите и правилата за набиране, изразходване и контрол на финансовите средства, необходими за осъществяване на дейността на центъра. Той ще организира и провежда и дейностите по тяхното осигуряване. Общественият съвет изработва критерии и правила за оценка на подадените молби, размера на сумите и реда, по който те ще се предоставят за лечение в чужбина. Съветът разглежда молбите на нуждаещите се деца и взема решение във всеки конкретен случай за изпращане на лечение в чужбина, като определя и размера на отпусканата парична сума.

Общественият съвет ще заседава най-малко веднъж месечно и ще взима решенията с мнозинство от 2/3 от присъстващите членове.

Молбите до Центъра за подпомагане на деца за лечение в чужбина ще се подават чрез деловодството на Министерството на здравеопазването.Към тях е необходимо да се прилагат:

 Положително становище на Комисията за лечение в чужбина

 Предложение на Комисията за лечение в чужбина за избор на лечебно заведение, в което да се извършат съответните процедури

На всяко тримесечие центърът ще отчита своята дейност пред министъра на здравеопазването и Обществения съвет, като ще представя информация за финансовото състояние на центъра и изпълнението на решенията на съвета.

Назначеният директор на Център “Фонд за лечение на деца” д-р Николай Добрев е роден през 1952 г. Завършил е медицина, с придобита специалност неврология и неврохирургия. Притежава магистърска степен по икономика от Стопанска академия “Д. Ценов”, Свищов, специалност “Застраховане и социално дело”. Работил е във ВМА, Окръжна болница – София, Либия. От 1997 г. до момента е неврохирург в МБАЛСМ “Пирогов”.

Времето