Министърът на здравеопазването славчо богоев утвърди всички наредби, необходими за сключването на националния рамков договор за 2005 година

Министърът на здравеопазването славчо богоев утвърди всички наредби, необходими за сключването на националния рамков договор за 2005 година

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев утвърди всички наредби, необходими за подписването на Националния рамков договор за 2005 година. Документите са изпратени в “Държавен вестник” и предстои да бъдат обнародвани. Те влизат в сила от 1 януари 2005 г.

С Наредба № 38 се определят заболяванията, медикаментите за чието лечение Националната здравноосигурителна каса напълно или частично заплаща.

С Наредба № 39 се регламентира провеждането на профилактичните прегледи и диспансеризацията.

С Наредба № 40 се определя основният пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Наредбите отразяват принципите на националната здравна политика и националните здравни приоритети, които се реализират чрез дейността на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. Те имат за цел да организират качествен процес на проследяване на здравното състояние на здравноосигурените граждани и да гарантират навременно и качествено оказване на необходимата им медицинска и стоматологична помощ.

В Наредби № 38 и № 39 не се правят промени на обхвата на регламентираните дейности в сравнение със сега действащите наредби. Променят се само кодовете на диагнозите в тях. Прекодирането отразява влизането в сила на Международната класификация на болестите – Х ревизия (МКБ-10), която се въвежда от 1 януари 2005 г.

В Наредба № 39 се определя редът и обхватът на извършването на профилактичните прегледи и диспансеризация и са посочени заболяванията, при които болните подлежат на диспансеризация. В Наредба № 40 са посочени минималните изисквания за дейностите при диспансеризация, като се регламентира гарантиран минимум от прегледи, консултации и изследвания при диспансеризация, заплащани от НЗОК. Честотата и обемът на дейностите по диспансеризация на заболяванията, които се заплащат от НЗОК, се определят в Националния рамков договор за 2005 година.

По-съществени са промените в Наредба № 40 за основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. С тях пакетът дейности се разширява и се подобрява достъпът на хората до специализирана и болнична медицинска помощ. Наредбата включва 10 приложения, в които дейностите са определени по вид и обхват.

В пакета за специализирана извънболнична медицинска помощ са включени дейности за онкологична помощ. Така ще се подобри достъпът на хората с онкологични заболявания до специализирана квалифицирана медицинска помощ, тъй като ще се даде възможност наблюдението и лечението на тези болни да се извършва от специалисти-онколози в системата на специализираната извънболнична медицинска помощ, а не само в онкодиспансерите. Този вид медицинска помощ се изнася по-близо до хората, за да не им се налага да пътуват до онкодиспансерите.

Пакетът за заплащаната от НЗОК болнична помощ се увеличава и включва 120 клинични пътеки. Като нови са включени две пътеки в областта на неонатологията – диагностика и лечение на новородено с тегло от 1500 до 2499 грама и с тегло над 2500 грама. В съответствие с утвърдения от министъра на здравеопазването пакет НЗОК ще заплаща и кохлеарната имплантация при лечението на глухота. Решението на министър Богоев отразява националните здравни приоритети, основните сред които са детското и майчиното здравеопазване.

Промяна в Наредба № 40 спрямо сега действащата наредба е и, че към всяка клинична пътека са посочени кодовете по МКБ-10 на диагнозите, които са включени в пътеката. С това изрично изброяване отпада възможността за спорно тълкуване дали дадено заболяване влиза в пътеката или не.

С одобряването на пакета наредби Министерството на здравеопазването изпълни в срок законовите изисквания. Наредбите вече са предоставени и на договорните партньори. Според Министерството на здравеопазването няма обективни пречки за забавяне на сключването на Националния рамков договор за 2005 г. между НЗОК и съсловните организации БЛС и ССБ.