Няма лекарска небрежност за смъртта на русанка матева от пазарджик

Няма лекарска небрежност за смъртта на русанка матева от пазарджик

МЗ даде широка публичност на извършената проверка от националния консултант по акушерство и гинекология

Министерството на здравеопазването е предприело всички мерки за изясняване на причините, предизвикали смъртта на родилката Русанка Матева в МБАЛ-Пазарджик и е изпълнило всички свои задължения. Не отговаря на истината изнесеното на пресконференция днес от адвоката на семейството на починалата родилка и нейни близки за укриване на медицинска информация.

Представители на ръководството на Политическа партия “Движение за равноправен обществен модел” (ДРОМ) бяха уведомени още на 28 октомври, на проведената среща със заместник-министъра на здравеопазването д-р Петко Салчев, за назначената на 20 октомври от министъра на здравеопазването проверка на националният консултант по акушерство и гинекология и за всички предприети действия от МЗ.

Целта на проверката е да се анализира цялостното провеждане на наблюдението и обслужването на бременните жени и родилките в двете области - от личния лекар и АГ-специалистите в извънболничната специализирана медицинска помощ до болничната помощ.

Проверката се провежда съвместно с контролните органи на Министерството на здравеопазването и районния център по здравеопазване в Пазарджик. В назначената от МЗ проверка по случая са взели участие общо 10 специалисти от доболничната и болничната помощ.

МЗ даде гласност на извършваната проверка и пред представители на медиите от Пазарджик на пресконференция, проведена на 12 ноември.

Представителите на ДРОМ бяха уведомени също така, че материалите по случая се намират в съответния компетентен орган – следствието в Пазарджик.

Ръководството на МЗ пое ангажимент резултатите от проверката да се направят публично достояние като им се даде гласност, което МЗ и извърши.

С резултатите от проверката са запознати и близките на г-жа Русанка Матева.

Аутопсионният протокол е подписан от националния консултант по съдебна медицина доц. Мария Грозева, ръководител на катедрата по патологоанатомия при Медицинския Факултет на Тракийския университет – Стара Загора. Комисията, ръководена от доц. Елиан Рачев, е установила, че причините за смъртта на Русанка Матева са в резултат от развила се остра кръвозагуба от матката, започнала непосредствено след раждането. Проведените диагностични, терапевтични и организационни мерки са адекватни на настъпилото тежко маточно кървене след раждането и са в съответствие с утвърдените медицински стандарти за поведение при такива тежки случаи. Съвпадат клиничната и патологоанатомичната диагноза по основното състояние и настъпилите усложнения.

В медицинската практика не съществува метод, с който да се прогнозира или профилактира възникването на амниотична емболия и нейните последствия. Смъртността при нея е над 85% - една десета от общата майчина смъртност. При настъпилата амниална емболия и рухването на хемостазеологичната система смъртта е била непредотвратима.

Министерството на здравеопазването заявява още веднъж, че не се провежда дискриминация срещу определени групи пациенти, в случая представители на ромското население. МЗ проведе поредица от срещи, включително и с представители на политическото ръководство “Евророма”, за набелязване на съвместни мерки по защита правата на пациентите от тези групи.