Министерският съвет утвърди състава на обществения съвет на център “фонд за лечение на деца”

Министерският съвет утвърди състава на обществения съвет на център “фонд за лечение на деца”

Проф. Иван Черноземски, национален консултант по онкология, известен български учен, лекар и общественик, бивш министър на здравеопазването, бе избран за председател на Обществения съвет на Център “Фонд за лечение на деца”. На заседанието си днес, 9 декември, Министерски съвет определи състава на Обществения съвет.

Предстои общественият съвет да приеме правилата за работа и на практика фондът, създаден с ПМС №280 от 18 октомври 2004 г., вече може да започне своята работа, заяви министърът на здравеопазването Славчо Богоев.

Общественият съвет е 11-членен и включва лекари, общественици, журналисти, финансисти - лица с доказан професионализъм и висока степен на обществена ангажираност. 

За членове на съвета правителството утвърди: 
Заместник-председател – Ширин Местан, Държавна агенция за закрила на децата 
Петя Доганова - Министерство на труда и социалната политика 
Катя Паракозова - Министерство на финансите 
Доц. д-р Евгений Генев - Българска педиатрична асоциация 
Доц. д-р Виктор Златков - Национална здравноосигурителна каса 
Севда Шишманова - Българска национална телевизия 
Петър Галев - Българско национално радио 
Д-р Елена Перчинска - Министерство на здравеопазването 
Христо Григоров - Български червен кръст 
Елица Баракова - Фондация "Помощ за благотворителността в България" 

Общественият съвет изработва, актуализира и оповестява принципите и правилата, въз основа на които се набират и разходват финансови средства за осъществяване дейността на центъра. Той организира и провежда дейности за набиране на финансови средства за осъществяване дейността на центъра. Съветът разглежда молбите на гражданите, чиито деца се нуждаят от диагностични и лечебни процедури, за които няма условия за извършването им в Република България.

Съставът на съвета е гаранция, че ще се вземат обективни решения по всеки конкретен случай за изпращане на болни деца за лечение в чужбина, както и по отношение размера на отпусканите парични суми. 

Детското здравеопазване е един от приоритетите на правителството и с учредяването на фонда се дава възможност за осигуряване на качествено лечение, особено в животоспасяващи случаи. Със създаването на фонда се решава един сериозен въпрос за обществото ни, каза министър Богоев. Според него от изключително значение е, че така се институционализира благотворителността, а тя е оценка за зрелостта на всяко общество.

За единадесетте месеца на тази година в Комисията за лечение в чужбина към МЗ са постъпили 65 молби, като на лечение в чужбина са изпратени 27 деца, съобщи министър Богоев. Годишно около 50-60 семейства се обръщат с молби за лечение в чужбина към комисията, но след като фондът заработи се очаква техният брой да нарасне.

Правителството отпусна 5 млн. лв. за дейността на фонда, а днес бе направено и първото дарение в него. То е в размер на 500 000 лв. и е от Политическа партия НДСВ. Дарението бе връчено от доц. Веселин Близнаков, секретар на Партия НДСВ и бе прието от д-р Николай Добрев, директор на Центъра “Фонд за лечение на деца”. Министър Славчо Богоев връчи на доц. Близнаков благодарствена грамота за високохуманния акт.