Министърът на здравеопазването славчо богоев ще открие първия национален симпозиум по снабдяване със стерилни материали

Министърът на здравеопазването славчо богоев ще открие първия национален симпозиум по снабдяване със стерилни материали

Българската асоциация “БулСтери” е приета за член на Европейски форум

В четвъртък, 16 декември, в 18,30 часа, в зала “Москва” на Парк-хотел “Москва” министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще открие Първия национален симпозиум по снабдяване със стерилни материали.

Симпозиумът се провежда под патронажа на Министерство на здравеопазването и ще продължи до 18 декември. Той се организира от Българската асоциация по снабдяване със стерилни материали “БулСтери” и Сдружение “Хигия – Българо-Швейцарска програма по болнична хигиена”.

В срещата ще участва г-н Вим Рендерс, председател на Европейската асоциация “Европейски форум за снабдяване със стерилни материали в болниците” (EFHSS), който ще обяви официалното приемане на Българската асоциация “БулСтери” за член на Европейския форум по снабдяване със стерилни материали.

Първата по рода си научно-практическа среща ще събере широк кръг български и чуждестранни специалисти, чиято работа е тясно свързана с превенцията и контрола на вътреболничните инфекции и осигуряването на качеството на здравните услуги в лечебните заведения. Участие са заявили над 300 специалисти от болници и клиники от страната, представители на висшите медицински училища, лекари от хирургически и интензивни отделения, микробиолози, болнични епидемиолози, специалисти от службите за централна стерилизация и др. Водещи експерти от различни европейски асоциации ще изнесат доклади по актуални проблеми на асептиката и антисептиката и осигуряването на стерилни медицински продукти.

По време не симпозиума е организирана международна индустриална изложба, показваща високотехнологична апаратура и материали на най-големите компании в сферата на снабдяването със стерилни материали.

След официалното откриване в четвъртък ще бъдат връчени сертификати на първите 16 специалисти, завършили квалификационния курс за ръководители на служби за централна стерилизация, организиран по линия на Българо-Швейцарската програма за болнична хигиена.

Основните теми на Първия национален симпозиум са свързани с превенцията и контрола на вътреболничните инфекции. Провежданата от МЗ политика е насочена към осигуряване на по-високо качество на медицинската дейност. Ключов елемент в решаването на проблемите на медицинското обслужване са вътреболничните инфекции. Централна стерилизация е от най-важните звена на лечебното заведение в това отношение. От нейната работа зависи изпълнението на стандартите за добра медицинска практика.

В програмата на симпозиума в петък и събота са включени доклади, съобщения и презентации, които представляват интерес за широк кръг медицински специалисти и най-вече за ангажираните в профилактиката и контрола на инфекциите, свързани с медицинското обслужване на пациентите.

Българо-Швейцарска програма по болнична хигиена се изпълнява у нас от 2002 г. Тя е продължение на друг съвместен проект - “Централна стерилизация”, реализиран в 13 наши болници (от 1994 до 1998 г.), по който бяха доставени модерни технологии и оборудване на обща стойност 11 млн. швейцарски франка. И двата проекта са насочени към ограничаване на вътреболничните инфекции, характерни за хирургичните и интензивни отделения, подобряване на качеството на услугите в системата на здравеопазването, към хармонизиране на клиничните стандарти за превенция и контрол на вътреболничните инфекции у нас със стандартите в развитите страни.

В изпълнение на Българо-Швейцарска програма по болнична хигиена е проведено обучение и специализация на медицинския персонал и специалистите от 6 пилотни болници в страната (“Пирогов”, “Св. Анна”, “Св. Екатерина”, УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, Университетската болница в Плевен и МБАЛ – Добрич). Целта е по-добра регистрация и намаляване на вътреболничните инфекции, особено в рисковите структури - хирургичните и интензивни отделения, а също така общо повишаване на качеството на услугите в системата на здравеопазването.

В рамките на програмата бе разработена и приета Национална антибиотична стратегия и Национална програма за проследяване на антибиотичната резистентност и внимателно използване на антибиотиците в лечебната практика..

Действието на Българо-Швейцарска програма по болнична хигиена ще бъде продължено с нов проект, който ще се реализира през следващите три години - до 2007 г., в няколко направления. Ще продължи обучението на лекари и сестри по контрола на инфекциите в лечебните заведения. Разработват се програми за обучение на лекари и сестри, които ще се бъдат въведени в медицинските колежи и висшите медицински училища. В медицинските университети ще има самостоятелна профилна специалност по контрол на инфекциите. Ще се разработят медицински стандарт по вътреболнични инфекции и наредба за профилактика и контрол на вътреболнични инфекции.

Новият етап на Българо-Швейцарската програма по болнична хигиена ще обхване всички основни болници в страната – университетските и областните многопрофилните болници за активно лечение.

С помощта на Програмата ще бъде създаден Национален референтен център за профилактика и контрол на вътреболничните инфекции, който ще има водеща роля при обучението, оказването на методична помощ, контрола на дейностите в лечебните заведения и ще осигурява бърза и квалифицирана експертна помощ при възникване на вътреболнични инфекции или взривове от тях.

Стратегическа цел на Българо-Швейцарската програма е да приобщи широката общественост и пациентите към основните правила за профилактика и контрол на вътреболничните инфекции, да повиши нивото на знания и умения не само на професионалистите, на лекарите и сестрите в болниците, но и на пациентите и на цялото общество по проблемите на контрола на вътреболничните инфекции.