Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със Зураб Пололикашвили, новия генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със Зураб Пололикашвили, новия генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с новия генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Зураб Пололикашвили от Грузия. Двамата разговаряха в рамките на 22-рата Генерална асамблея на СОТ в Китай. Неговата кандидатура за отговорния пост бе гласувана в рамките на 105-ата сесия на Изпълнителния съвет на СОТ в Мадрид през месец май 2017 година и България беше сред страните, които я подкрепиха.

България подкрепя грузинския кандидат за поста на генерален секретар от самото начало, каза министър Ангелкова. И допълни, че страната ни даде своя положителен вот за г-н Пололикашвили и в двата тура на гласуване по време на 105-ата сесия на Изпълнителния съвет на СОТ. Вярвам, че и с новия генерален секретар на организацията сътрудничеството между СОТ и Министерството на туризма ще бъде все така успешно и занапред, коментира още тя.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство между Министерството на туризма и СОТ, както и бъдещи съвместни инициативи за устойчивото развитие на сектора. Министър Ангелкова запозна Зураб Пололикашвили с предстоящата организация на 2-рото издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes). Тя уточни, че наименованието е предложено от Министерството на туризма и вече е одобрено от Световната организация по туризъм.

СОТ ще предприема действия за оказване на подкрепа на страните както на национално, така и на регионално ниво, посочи г-н Пололикашвили. И допълни, че организацията ще продължи да насърчава принципите и прилагането на Глобалния кодекс на етиката в туризма за постигане на целите на устойчивото развитие на сектора.

Зураб Пололикашвили беше одобрен единодушно за поста на нов генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН на 22-рата Генерална асамблея на организацията. Новият генерален секретар на организацията ще бъде с мандат 2018– 2021 г.