Зам.-министър Теофилов: България показва стабилен ръст на китайски туристи

Зам.-министър Теофилов: България показва стабилен ръст на китайски туристи

България показва стабилен ръст на китайски туристи, но възможностите за увеличаване на посещенията от тази държава са наистина огромни. Това заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов в Пловдив по време на 3-тата работна среща на Асоциацията на областните управители от ЦИЕ и Китай (Инициативата 16+1). Близо 19 хил. са китайските туристи, посетили България за периода януари-август тази година. Ръстът е с 50 на сто спрямо същия период на 2016 г. Само през август у нас са дошли около 2200 гости от азиатската страна, като се отбелязва нарастване от 23,4 на сто.

Културата и туризмът допринасят за подобряване разбирането между българската и китайската култура, за запазването и популяризирането на материалното и нематериалното наследство, заяви зам.-министър Теофилов. И посочи, че това от своя страна генерира социално-икономически ползи за страните. Той постави акцент върху туристическите ресурси на страната ни, като част от тях са многобройните артефакти от различни епохи - фактор за развитието на туризма с китайския пазар. Общи тематични продукти, сътрудничество между широк кръг доставчици на туристически услуги и потенциалът за инвестиции в сектора ще дадат допълнителен тласък на българо-китайските отношения в туризма.

Развитието на тематично партньорство в рамките на формата 16+1 предстои и в контекста на Европейската година на туризма между ЕС и Китай през 2018 г., посочи още зам.-министър Теофилов. 

Водещи новини

Времето