Областните противоепидемични щабове имат готовност да предприемат мерки при повишена заболяемост от грип

Областните противоепидемични щабове имат готовност да предприемат мерки при повишена заболяемост от грип

През последните дни на седмицата 24 – 30 януари 2005 г. заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции в някои региони на страната се повиши значително. Най-високи стойности се регистрират в областите Хасково, Стара Загора, Русе, Бургас, Сливен. Бързо увеличение на случаите се наблюдава и в други региони на страната като Русе, Бургас, Плевен.

От 28.1.2005 г. в общините Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград и Любимец е обявена предепидемична обстановка и са разпоредени съответните противоепидемични мерки. Преустановяват се свижданията и плановите операции в лечебните заведения, преустановява се работата на детските и женски консултации, извършването на имунизации. Отсъствията от учебни занятия варират в широки граници – между 10 и 40% от учениците.

В Стара Загора е обявена грипна епидемия за територията на цялата област и е препоръчано на Инспектората по образование да разпореди прекратяване на учебните занятия за периода от 1 до 4 февруари.

Предварителните данни от засегнатите региони сочат, че клиничната картина е типична за заболяването грип – остро, внезапно начало с повишаване на температурата, отпадналост, безапетитие, главоболие, мускулни болки и различно представени симптоми от страна на горните дихателни пътища – от лека хрема до упорита, в началото суха кашлица.

Най-засегнатите възрастови групи са тези на децата от 4 до 7 години, както и от 8 до 18 години, но боледуват представители на всички възрасти. Към момента няма данни за развитие на тежки усложнения.

Препоръчително е всички, при които това е възможно, да ограничат контактите си,особено с лица с явни признаци на респираторно заболяване. Особено важно е това като профилактична мярка за хора в напреднала възраст и такива с хронични заболявания като диабет, сърдечна, белодробна или бъбречна недостатъчност и др. Важно е да се знае, че най-заразни са хората в инкубационния период на заболяването и първите 2-3 дни от него.

Препоръчително е да се избягва самолечението и приемането на антибиотици с профилактична или лечебна цел.Приемането на противовирусни медикаменти, особено в най-ранните стадии на заболяването има добър ефект. Доброто хранене, приемането на витамини и микроелементи, избягването на изстудяване и стрес също са фактори, които подпомагат поддържането на по-добра имунна защита.

В Министерството на здравеопазването ежедневно се следи епидемичната обстановка както в страната, така и в съседните страни и Европейския континент. Организирано е изследването на проби от заболели от всички възрастови групи в засегнатите региони.

В зависимост от развитието на заболяемостта областните противоепидемични щабове по грип и остри респираторни заболявания имат готовност да реагират и да предприемат необходимите мерки.

Водещи новини

Времето