Пет деца заминават на лечение в чужбина със средства от център “фонд за лечение на деца”

Пет деца заминават на лечение в чужбина със средства от център “фонд за лечение на деца”

Общественият съвет на Център “Фонд за лечение на деца” отпусна 492 010 лв. за лечение на 5 деца в чужбина със заболявания на кръвната система, опорно-двигателния и урогениталния апарат.Това реши Общественият съвет на Център “Фонд за лечение на деца” на проведеното днес, 9 февруари, заседание, на което бяха обсъдени и одобрени първите молби за отпускане на средства от фонда за лечение на деца в чужбина.

Децата са на възраст от 3 до 17 години и ще се лекуват във водещи центрове по съответните заболявания във Франция, Австрия и Израел, съобщи директорът на Центъра “Фонд за лечение на деца” д-р Николай Добрев на проведената след заседанието на Обществения съвет пресконференция.

Две от децата тях са с диагноза таласемия вера (хематологично заболяване) едно – със заболяване на опорно-двигателния апарат и останалите две са с необходимост от бъбречна трансплантация при наличност на вродени аномалии, уточни д-р Добрев.

При разглеждането на случаите и вземането на решения за размера на отпусканите суми Общественият съвет се съобразява единствено с медицинската необходимост от лечение на децата и финансовите възможности на фонда,заяви председателят на Обществения съвет на Център “Фонд за лечение на деца” проф. Иван Черноземски. Нашата цел е децата да получават най-добрата възможност за лечение при равни условия за качество на лечението, като от фонда се осигурява максимално възможната сума,подчерта проф. Черноземски. До момента до Центъра са подадени 24 молби за лечение в чужбина.

Общественият съвет е събрал база с данни за цените и условията във водещите медицински центрове в чужбина, в които се извършват диагностични и лечебни процедури, за които няма условия в България. Центърът е направил сериозно проучване и на експерименталните методи и подходи в световната практика, които все още не са изяло приети, но резултатите от които са успешни, съобщи проф. Черноземски.

Важна цел в работата на фонда е да се съберат достатъчно средства, за да може лечението на всяко дете да бъде поето изцяло. На своето заседание днес Общественият съвет е одобрил текст на писмо, което ще бъде разпространено до ръководители на ведомства, организации, фирми, до кметовете (за които е получено съдействие от ръководството на Националното сдружение на общините в Република България). С писмото си Общественият съвет апелира да бъде популяризирана дейността на фонда сред всички техни служители и благотворителността като високохуманен акт.

Към 9 февруари дарителите по сметката на центъра са 22, а общата сума на даренията е 505 545 лв.,съобщи д-р Добрев. Фондът започна дейността си с 5 млн. лв., предоставени от държавния бюджет. Сумите за дарения не се внасят в брой в Българска народна банка, а се превеждат от търговските банки в страната. Д-р Добрев помоли дарителите при внасяне на сумите да посочват адрес за кореспонденция за осъществяване на обратна връзка.

Дарителската сметка на Център “Фонд за лечение на деца” в Българска народна банка е:

Българска народна банка - Централно управление

Банков код: 6619661-1

Банкова сметка: 3000128907

БИН: 730201000-1