На работна среща ще бъдат обсъдени дейности по проекти за ограничаване на рисковото сексуално поведение сред младите хора

На работна среща ще бъдат обсъдени дейности по проекти за ограничаване на рисковото сексуално поведение сред младите хора

От утре, 16 февруари, до 18 февруари в Долни Лозен ще се проведе работна среща на екипите, спечелили конкурса за финансиране на общински проекти на тема „Младежи в извънучилищна среда”.

Конкурсът бе обявен в рамките на Компонент 7 „Намаляване на рисковото сексуално поведение сред подрастващи и млади хора във и извън училище” на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Общинските проекти са насочени към ограничаване на рисковото сексуално поведение сред младите хора в извънучилищна среда. Целта на работната среща е да бъдат подпомогнати екипите при реализирането и управлението на проектите. Ще бъдат обсъдени планираните в отделните проекти основни дейности за работа с младите хора в извънучилищна среда, оценяването и мониторингът им на общинско и национално ниво.

Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” е осигурила 55 000 долара за реализацията на дейностите по проектите, спечелени от екипите в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

Основните дейности, осъществявани по Компонент 7 „Намаляване на рисковото сексуално поведение сред подрастващи и млади хора във и извън училище” в рамките на програмата включват създаване на център за здравно образование; разработване на програма за въвеждане на здравно образование в българските училища; разработване на информационни и образователни материали за учители и младежи; създаване на програма за здравно обучение в училищата, университетите, и обучение на учители.

Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и се изпълнява от Министерство на здравеопазването.

Програмата стартира своята дейност през юли 2003 г. Основната й цел е запазване на ниското ниво на разпространение на ХИВ/СПИН в България. Програмата има 8 компонента, насочени към доизграждане на съществуващите структури, получаване на надеждна картина на разпространението на инфекцията, провеждане на специфични програми за превенция сред най-уязвимите групи и предоставяне на лекарства и грижи на хората, живеещи с вируса.

Времето