Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Обновената Зала “Средец” С Изложбата От Макети На Култови Сгради “България На Длан”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Обновената Зала “Средец” С Изложбата От Макети На Култови Сгради “България На Длан”


         

     
      
       Днес, 3 януари 2006 г., министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри изложбата от макети на култови сгради “България на длан” в изцяло обновената и разширена зала “Средец” на Министерство на културата.
       В експозицията са включени 15 макета на емблематични български сгради и паметници, най-новият от които е на кораба “Радецки”. Макетите представляват триизмерни репродукции (мини-копия) и са част от проекта на режисьора Съни Сънински и актрисата Стефани Рачева “България на длан”. Целта на проекта е по интересен и нестандартен начин да се популяризира българското културно-историческо
наследство. Макетите са снабдени със “скрити” озвучителни тонколони и художествено осветление. Ефектна компютърна система “режисира” кога и за колко време да “оживява” съответният макет, посредством звук и светлина. Експозицията е пътуваща и до момента е била разгледана от 20 000 души.
       “За да изпитваме национална гордост, трябва да познаваме добре културно-историческото си наследство”, каза при откриването на изложбата министър Данаилов. Той добави още, че се надява тези макети да провокират интерес сред младите хора и да ги накарат да пътуват повече из страната, за да могат да опознаят нейните забележителности.
       Министър Стефан Данаилов се ангажира да постави пред кмета на София Бойко Борисов въпроса за осигуряването на постоянна експозиционна площ за изложбата “България на длан”.
      
        
       
          

         
     
          

         
      
        

        
     
          

         


Водещи новини

Времето