Заместник-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Посети Шумен И Велико Търново

Заместник-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Посети Шумен И Велико Търново


        Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев и  Александър Паличев, съветник на министъра на културата, ще посетят на 11 януари 2006 г.  гр. Шумен.
        Иван Токаджиев  и Александър Паличев  ще проверят на място какви мерки се предприемат за обезопасяване на скалите в близост до Мадарския конник. Те ще съгласуват с представители на областната управа и необходимите действия за цялостното социализиране на района. Както е известно, Мадарският конник е най-забележителният паметник в Националния историческо-археологически резерват "Мадара". Уникалният скален релеф, изваян върху скалите - образец на средновековното българско изкуство, символизиращ мощта на българската държава от ханския й период, е единствен в Европа. Заради изключително високата му стойност Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение.
        Зам.-министър Иван Токаджиев  ще посети днес и Плиска, както и Велики Преслав. Той ще уточни на място какви консервационни работи се налага да се извършат в старите ни столици през 2006 г., както и какви средства са необходими за да се социализират тези паметници на културата.
         На 12 януари т.г. Иван Токаджиев ще посети и гр. Велико Търново. Заместник-министърът на културата ще се запознае с най-новите резултати от археологическите проучвания, които се извършват до църквата-светиня “Св. 40 мъченици”. С представители на областната управа Иван Токаджиев ще обсъди как ще се благоустрои  околното пространство и подходите към историческата църква, което предстои да се извърши в близките месеци.
         На 12  януари във Велико Търново Иван Токаджиев ще даде и пресконференция.



Времето