Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнователен Адрес До Близките На Марко Стойчев

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Изпрати Съболезнователен Адрес До Близките На Марко Стойчев


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати съболезнователен адрес до близките на големия български кинодраматург Марко Стойчев.
        “С голяма болка узнах вестта за раздялата с големия наш приятел Марко Стойчев. Няма думи, които да могат да компенсират тежката загуба. Защото това е загуба за всички българи, израснали с книгите и филмите на обичания Брат Мормарев.
        Хората, които са живели пълноценно, няма защо да се страхуват от смъртта и забравата. Въпреки това болката ни е голяма, защото Марко Стойчев беше необикновена личност. Всички го познавахме – тези, които нямаха късмета да го знаят лично, го знаеха от неговото творчество. Българският зрител се заразяваше с магията на киното още в най-ранна детска възраст и досега иска да гледа пак и пак филмите по неговите и на Морис Йомтов сценарии: "Войната на таралежите", "Таралежите се раждат без бодли", "Изпити по никое време", "Двойникът", “С деца на море”,  “Мъже без мустаци”, "Васко да Гама от село Рупча", “13-та годеница на принца”...”, написа министър Стефан Данаилов в съболезнователния си адрес до семейството на именития кинодраматург.
       “Дори когато Морис Йомтов вече не беше между живите, Марко Стойчев продължаваше да твори и твърдеше, че докато пише, духът на Морис е с него. Може би затова романът му "Лили" беше издаден от името на Братя Мормареви.
       Марко Стойчев живя не само като сладкодумен писател и сценарист, любимец на малки и големи, но и като открит, емоционален и достоен човек. Човек, без когото хората на България обедняха с едно талантливо дихание.
        “Не съм нито песимист, нито оптимист. Искам да съм реалист”, казваше Марко Стойчев.
       Нека заради него се опитаме да бъдем реалисти. А в реалността заедно с нас остава мъдростта на всичките му книги и филми. Остава вечното му присъствие в духовното пространство на България”, се казва още в съболезнователния адрес на министъра на културата.



Водещи новини

Времето