Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Заминава За Рим За Откриването На Изложбата “Съкровищата На България”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Заминава За Рим За Откриването На Изложбата “Съкровищата На България”


         Министърът на културата проф. Стефан Данаилов заминава днес, 13 февруари 2006 г., за Рим в състава на водената от президента Георги Първанов официална делегация за откриването на изложбата “Съкровищата на България. От неолита до Средновековието”.

         Изложбата ще бъде открита на 14 февруари 2006 г. в Президентския дворец “Куиринале” в Рим. С нея започва поредицата от български културни прояви в Италия, посветени на присъединяването на Република България към Европейския съюз.

         Изложбата ще бъде официално открита от президента на Република България г-н Георги Първанов и президента на Италианската Република г-н Карло Адзелио Чампи.

        В допълнение към програмата в Рим министър Данаилов прие покана от губернатора на област Кампания г-н Антонио Басолино да посети Неапол и Помпей на 15 и 16 февруари 2006 г. с цел договаряне на конкретно сътрудничество в областта на опазването на културното наследство.

        В делегацията са включени: проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, проф. Васил Николов, директор на Археологически институт с музей при БАН, г-жа Ина Килева, заместник-министър на културата и Деяна Данаилова, директор на дирекция “Евроинтеграция и международно сътрудничество” в Министерството на културата, както и археолозите, които са направили откритията през последните години: д-р Георги Китов, Диана Димитрова, Костадин Кисьов, Мартин Христов и Даниела Агре.

        През последните години Италия се очертава като един много сериозен партньор на България както на двустранна основа, така също и за участието ни със съвместни проекти в програмите на Европейския съюз в областта на културата. С дарени от италианска страна финансови средства бе извършена консервацията на някои от най-значимите археологически движими паметници на културата, открити през последните две години у нас.
        ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗЛОЖБАТА “СЪКРОВИЩАТА НА БЪЛГАРИЯ. ОТ НЕОЛИТА ДО СРЕДНОВЕКОВИЕТО.”
        Изложбата “Съкровищата на България. От неолита до Средновековието” е организирана от Министерството на културата на Република България и генералния секретариат на Президентството на Република Италия и ще бъде експонирана в Двореца “Куиринале” (град Рим, Италия) от 14 февруари до 15 март 2006 г.

        Експонатите, включени в изложбата, са 56 и са предоставени с любезното съдействие на следните 9 институции: Археологически институт с музей при БАН, Национален исторически музей, Исторически музей – Казанлък, Археологически музей – Пловдив, Научен архив на Българска академия на науките, Регионален исторически музей – Плевен, Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионален исторически музей – Велико Търново и Исторически музей – Силистра.

        За първи път в чужбина ще бъдат показани голяма част от най-новите археологически открития, а някои от тях ще бъдат експонирани веднага след консервационно-реставрационна намеса. В изложбата участват уникални образци на античното изкуство, като погребалната златна маска от могила “Светица”; бронзовата глава, златния киликс и сребърната мида от могила “Голямата Косматка” край Шипка; нанизи от Дъбене; венеца и ритоните от Златиница; нагръдника от Чернозем и редица други. Тази изложба представлява една ретроспекция на хилядолетната история на България.

        Научен ръководител на изложбата е проф. д.и.н. Васил Николов, директор на АИМ при БАН, куратор на изложбата е ст.н.с. II ст. д-р Мария Рехо, координатор на проекта е Екатерина Джумалиева.

        Италианската страна ще издаде представителен каталог на изложбата със снимки на фотографа Джованни Новара.

        Значителен принос за осъществяване на проявата оказаха проф. Луи Годарт, съветник на президента на италианската република по културните въпроси, Посолството на Република Италия в София и неговият културен отдел, “Девня Цимент” АД и др.







Времето