В Зала “Средец” На Министерството На Културата Се Открива Изложбата “Идеята На Средиземноморския Дух Или Неоимпресионизмът На Анатолий Тартаковский”

В Зала “Средец” На Министерството На Културата Се Открива Изложбата “Идеята На Средиземноморския Дух Или Неоимпресионизмът На Анатолий Тартаковский”


        На 17 февруари, петък, от 18.00 часа в обновената зала “Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложбата живопис “Идеята на Средиземноморския дух или неоимпресионизмът на Анатолий Тартаковский”. Организатори на изложбата са Министерството на културата на Република България и Посолството на Украйна в Република България.
        След като посещава Франция, Гърция, Малта, Турция, Хърватска, Черна гора, Кипър, България, Италия, Египет, испанска Майорка и украинския Крим, Анатолий Тартаковский решава да нарисува пейзажи във всички страни от Средиземноморието. Целта му е да пресъздаде аурата на средиземноморския дух в багри като художествено потвърждение на идеята за митологичното, културното и икономическото общо минало, както и виждането си за бъдещето на страните от  Средиземноморието, Адриатика, Егейско и Черно море.
       
        Анатолий Тартаковский е роден на 31.05.1954 г. в гр. Киев, в семейството на Народния художник на Украйна Исаак Тартаковский. Учил е в Републиканската художествена школа в родния си град. Завършил е Националната Академия по изобразително изкуство и архитектура, специалност живопис. Участвал е в много творчески групи в Седнев, Гурзуф, Сенеж, Паланга, както и в много всесъюзни, републикански и киевски изложби.
        Правил е самостоятелни изложби в Украинския Дом в Киев, изложбена зала «На Каширка» и Централния дом на художника, музея на Националната академия по изобразително изкуство и архитектура, Киев.
        Негови картини са обиколили Шотландия, Германия,  Република Хърватска, Гърция.
        Картините на Анатолий Тартаковский са представени в музеите в Украйна, Русия, Ватикана, в частни колекции на повечето страни в Европа, както и в САЩ, Канада, Австралия.



Времето