Учреден Е Национален Комитет За Честване На 130 Години От Априлското Въстание

Учреден Е Национален Комитет За Честване На 130 Години От Априлското Въстание


 
Министърът на културата проф. Стефан Данаилов покани народни представители, министри, кметове, видни общественици, учени, историци и творци да станат учредители на Националния комитет за честването на 130-годишнината от Априлското въстание. Честването на 130-годишнината е под патронажа на президента Георги Първанов. Министърът на културата проф. Стефан Данаилов е председател на организационния комитет за подготовката на тържествата.

Учредителното заседание на Националния комитет се състоя на 17 февруари 2006 г. в НДК. Бе приета и национална програма за отбелязване на 130-годишнината от Априлското въстание. Националната програма включва значими научни и обществени прояви, посветени на Априлското въстание като връх в дълголетните борби на българския народ за национално освобождение и възстановяване на българската държавност. В цялата страна ще бъдат организирани прояви, посветени на бележитата годишнина.

Сред членовете на националния комитет са акад. Антон Дончев, главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Наум, началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев, проф. Боян Биолчев, проф. Марко Семов, Божидар Димитров, Любен Корнезов, проф. Иван Лалов, генералният директор на БТА Максим Минчев, председателят на СБЖ Милен Вълков, проф. Боряна Христова - директор на Народната библиотека, председателят на СБП Николай Петев, кметовете на София и Сливен - Бойко Борисов и Йордан Лечков, министрите на отбраната и образованието - Веселин Близнаков и Даниел Вълчев, председателят на фондация “Васил Левски” Стоян Джавезов.

“Добре е да направим такава програма за честването, която да е ориентирана преди всичко към младите хора и да им припомни миналото, за да се гордеят, че са българи”, каза заместник-министърът на културата Иван Токаджиев. Зам.-министър Токаджиев поясни, че предстои да бъде прието и постановление на Министерски съвет, с което целево ще бъдат субсидирани най-значимите инициативи, посветени на 130-годишнината от Априлското въстание. Той допълни, че особено подходящи са и пътуващите музейни експозиции, посветени на 130-годишнината на Априлското въстание, които могат да бъдат показани в колкото се може повече училища в страната.

Сред инициативите за годишнината са национален митинг-заря в Панагюрище, откриване на бюст-паметник на Васил Левски в Дряново, национален преглед на възрожденската песен в гр. Клисура, фестивал на детската родолюбива песен в Панагюрище, туристически походи по пътя на Хвърковатата чета на Бенковски, на четите на Ботев и на Таню войвода.

В рамките на честването ще бъдат организирани научни конференции за Априлското въстание, ученически и студентски конкурси, викторини и есета, в това число и Интернет-викторини.

БАН ще преиздаде книгата "История на Априлското въстание" от акад. Константин Косев, проф. Дойно Дойнов и проф. Николай Жечев. По повод годишнината ще бъдат преиздадени тефтерчето и публицистиката на Христо Ботев, ще излезе и юбилеен вестник, посветен на 130-годишнината на Априлското въстание. Предстои да бъде издаден и компактдиск за Априлското въстание за нуждите на средните училища в България.

Председателят на “Мати Болгария” Петър Константинов предложи занапред паметната дата 20 април да стане поантата на честванията на Априлското въстание, с което да се възстанови традицията да отбелязваме началото на въстанието по стар стил. Петър Константинов предложи и един от булевардите в София да бъде преименуван на “Априлско въстание”.

Боян Ботйов – председател на Общонародна фондация “Христо Ботйов”, предложи успоредно с реконструкцията на паметни плочи и паметници, свързани с Априлското въстание, на всеки един от тях да бъде монтирана и информационна табела на английски език.



Водещи новини

Времето