На 24 Февруари От 18.00 Часа В Зала „Средец” На Министерството На Културата Се Открива Благотворителната Изложба „Ars Longa, Vita Brevis Est”

На 24 Февруари От 18.00 Часа В Зала „Средец” На Министерството На Културата Се Открива Благотворителната Изложба „Ars Longa, Vita Brevis Est”


       На 24 февруари, петък, от 18.00 часа в зала „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита благотворителната изложба „Ars longa, vita brevis est” („Изкуството е дълговечно, животът е кратък”). Изложбата се организира със специалното съдействие на Министерството на културата. Встъпително приветствие ще бъде произнесено от заместник-министъра на културата г-н Иван Токаджиев, а с официално слово към гостите ще се обърне г-н Явор Милушев.

Интересното в експозицията е, че се състои от 25 скулптури и 14 фотографии на двама творци – завършилия в Националната художествена академия специалност „Керамика” Янко Бонев и управителя на “Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия” – София и председател на Управителния съвет на „SOS - Детски селища” в България д-р Росен Kоларов. С творбите си Янко Бонев и Росен Коларов правят своеобразно завръщане към традиционното изкуство - класическа скулптура и черно-бяла фотография, отдавайки почит на тези, които са посветили живота си на българското изкуство.

Част от приходите от изложбата, която може да бъде видяна от 24 февруари до 6 март 2006 г., ще бъдат дарени за подпомагане на български творци в неравностойно положение, под формата на дарение за Дома на културните дейци-ветерани.

Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в гр. Русе. През 1975 г. завършва Националната Художествена Академия - специалност „Керамика” и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният от автора материал за работа е бронзът. През годините той участва в национални изложби, а някои от неговите скулптури са в частни колекции.

Негови творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове. Някои от тях са: централният площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтанът на централния площад в гр. Русе, Националният Дворец на Културата - София и много други. Авторът има опит и в екстериорния и интериорния дизайн на публични сгради (офиси, банки, хотели и др.)

Името на Янко Бонев е записано в Българската енциклопедия за монументални изкуства.

През септември 2005 г. Янко Бонев откри своята първа самостоятелна изложба - скулптура "Отвъд сезоните" в галерия СИБАНК в София с 27 скулптури от бронз и камък. (http://www.yankobonev.com)

Д-р Росен Kоларов е роден на 10. VI. 1959 г. в София. Завършил е стоматология и е лицево-челюстен хирург. В момента е Управител на “Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия” ЕООД - София. Председател на Управителния съвет на „SOS -Детски селища” в България. Фотографският му опит е повече от 20 години.

Има участие в над 30 национални и международни изложби и е носител на над 20 награди, между които в Япония, САЩ, Македония, Сърбия и други. Има десетки публикации в нашия и международния печат. Негова снимка е откупена от Музея за пресфотография в Осло. Автор е на седем самостоятелни изложби, като изложбата му “Непожеланите” е показана във Франция и Полша. Приоритетни фотографски жанрове са репортажната и пейзажната фотография. Хоноруван асистент в Нов Български Университет по специалността “Рекламна и приложна фотография”. (http://phototresor.com/portfolio/3/1/)



Водещи новини

Времето