В Регионалния Исторически Музей – Гр. Велико Търново Бе Извършена Извънредна Инвентаризация

В Регионалния Исторически Музей – Гр. Велико Търново Бе Извършена Извънредна Инвентаризация


        В Регионалния исторически музей – гр. Велико Търново бе извършена извънредна инвентаризация на всички предмети от благородни метали и извънредна пълна инвентаризация на монетите, съхранявани в нумизматичния фонд.
       Инвентаризацията бе извършена от разширена комисия, ръководена от Министерството на културата и съставена от опитни музейни работници от музейната мрежа в страната и специалисти от Българската академия на науките. До момента ръководството на музея не е разпореждало инвентаризация на предметите от благородни метали. В изпълнение на предписанията, направени от комисия на
Министерството на културата в началото на 2005 г., директорът на музея е разпоредил извършването на инвентаризация на предметите от благороден метал в края на 2005 г. Разпоредената инвентаризация е извършена формално, по инвентарните книги, без да бъде извършен цялостен оглед на предметите. В музея не са създадени необходимите условия за правилното съхраняване на предметите от благородни метали. Те са съхранявани без изискваната от закона документация и в неподходяща за тях среда с висока влажност. Комисията констатира фактическата наличност на всички предмети от благородни метали и монети, освен тези, които са били обект на посегателства през последните години.
        За отстраняване на пропуските по управлението на музейните фондове, съхраняването и документирането на движимите паметници на културата от благороден метал и монетите бяха направени съответните детайлни предписания. Община Велико Търново като отговорна за охраната на музейните ценности е длъжна да изпълни направените предписания в най-кратки срокове.


Водещи новини

Времето