Фотоизложба На Росица Златкова Е Открита В Букурещ

Фотоизложба На Росица Златкова Е Открита В Букурещ


        В Букурещ днес бе официално открита фотоизложбата на Росица Златкова „Двореца Балчик – „тихото гнездо” на кралица Мария”. Проявата е посветена на Националния празник на България Трети март и е организирана от Министерството на културата на България, посолството ни в Букурещ, Еврорегион Данубиус, Музея за история на Букурещ Дворец „Шуцу” и екипа на RG21 Creative Time – Русе.
       Младата българска авторка и изследователка от Русе, която е и известна дизайнерка, показва в залите на Музея за история на Букурещ 124 уникални фотографии от Двореца в Балчик и архивни снимки на румънската кралица Мария, живяла някога там. Снимките са от новата книга на Росица Златкова „Балчик”, която през месец май тази година ще излезе и на румънски език.
       „Фотоизложбата на Росица Златкова е изпълнена с обективизъм и тайнственост, тя ни показва биографията на един град, който ни отвежда към най-деликатните сфери на българската душевност, към един град, в който се срещат две култури”, изтъкна в словото си изкуствоведът проф. Димитър Грозданов.       
       Росица Златкова изрази очакванията си, че България и Румъния ще се опознаят още по-добре, което е и творческото послание на фотоизложбата. Авторката благодари специално на екипа фотографи, с който работи: Иван Неделчев, Евгени Петров и Явор Мичев.
       На откриването присъстваха посланикът на България в Букурещ Коста Андреев, кметът на Русе Божидар Йотов, делегация от Министерството на културата, представители на областната и общинската управа в Русе, интелектуалци, общественици и журналисти от България и Румъния.

       

       

       

       



Водещи новини

Времето