Министерството На Културата И Българската Национална Телевизия Подписаха Договор За Сътрудничество

Министерството На Културата И Българската Национална Телевизия Подписаха Договор За Сътрудничество


Днес, 16 март 2006 г., в зала “Колегиум” на Министерството на културата беше подписан договор за сътрудничество между Министерството на културата и Българската национална телевизия. Подписите си под документа сложиха министърът на културата проф. Стефан Данаилов и генералният директор на Българската национална телевизия Уляна Пръмова.
Двете страни ще си сътрудничат в областта на производството и разпространението на аудио-визуални продукти. Освен това Министерството на културата и БНТ поеха ангажимент съвместно да финансират и реализират през 2006 г. документалната филмова поредица за културните паметници в България, включени в списъка на ЮНЕСКО.
Министър Данаилов изрази задоволството си от факта, че в споразумението е залегнало и възраждането на телевизионния театър по БНТ. За реализирането на тази идея ще бъде създадена съвместна селекционна комисия, която да предлага за заснемане и излъчване значими театрални постановки. Очаква се първата пиеса да бъде излъчена в края на месец май тази година.
Сред приоритетите на сътрудничеството между Министерството на културата и БНТ е и подпомагането на проекти и предавания, предназначени за детската аудитория. Освен това Министерството ще съдейства за заснемането на спектакли и концерти, които да останат в “Златния фонд” на БНТ, както и за привличането на средства от фондовете на Европейския съюз за реализацията на проекти, свързани със съхраняването на “Златния фонд” на БНТ и за неговото прехвърляне на модерни носители, за да бъде той опазен в съответствие с изискванията на Конвенцията за защита на аудиовизуалното наследство и европейските стандарти.
Министър Данаилов отбеляза, че филмовата история не е по-маловажна от историята, свързана с паметниците на културата и държавата трябва да намери баланс между двете сфери.
                  
    
 
   


Времето