Документална Изложба “Еберхард Фридрих Валкер - Майсторът На Святата Машина” Се Открива На 20 Март От 18 Часа В Изложбена Зала „Средец” На Министерството На Културата

Документална Изложба “Еберхард Фридрих Валкер - Майсторът На Святата Машина” Се Открива На 20 Март От 18 Часа В Изложбена Зала „Средец” На Министерството На Културата


        На 20 март т.г. /понеделник/ от 18:00 часа в зала „Средец” на Министерството на културата се открива документалната изложба „Еберхард Фридрих Валкер - Майсторът на святата машина”, посветена на живота и творчеството на големия немски майстор на органи Еберхард Фридрих Валкер (1794-1872).
       Изложбата, която е в чест на председателството на Република Австрия на Европейския съюз, е организирана от Европейския културен център и Герхард Валкер Майер и е под патронажа на Н. Пр. д-р Карл Дийм, посланик на Република Австрия в България.
       Според Герхард Валкер Майер, наследник на Е. Ф. Валкер, тази изложба е първата от този тип в света. Досега тя е гостувала в град Русе, а по-късно ще поеме към Белгия. Интересът към експонатите е голям. Сред тях са: части на органова тръба от римско време, намерена край Будапеща преди 1800 години, глинени тръби на маите, старинен китайски инструмент, наречен „Ченг”,
оригинални чертежи и рисунки на органи, оригинално писмо и паспорт от императора на Русия Николай II, с които Еберхард Ф. Валкер пътува до Санкт Петербург, където поставя началото на органостроенето в православието. Изложбата, която ще гостува на зала „Средец” до 29 март т.г., се придружава и от мултимедиен спектакъл, в който звучи оригинална музика от възстановения римски орган от Аквинкум и от петте най-големи органа в света.
       Еберхард Фридрих Валкер е роден на 3 юли 1794 г. в Канщат, Германия, близо до Щутгарт. Навлиза в изкуството на органостроенето, учейки се от баща си Йохан Еберхард Валкер (1756-1843).
По-късно, през 1820 г., създава своя собствена работилница в Лудвигсбург, където започва да строи нови органи. Първият построен от него орган е бил органът в църквата „Св. Павел” във Франкфурт със 74 регистъра и 4332 тръби. Тази поръчка той получава измежду 36 кандидати и я изпълнява блестящо. През първата половина на 19 в. негови органи зазвучават в много градове и села на Германия, както
и в много други европейски държави и Америка.
       Едни от най-големите органи в света, построени от Е. Ф. Валкер, са органите в австрийските градове Виена и Улм, в столицата на Латвия – Рига, в Бостън – САЩ и Бад Ноухайм – Германия. С построяването  през 1836-1840 г. на органа в църквата „Св. Петър” – Санкт Петербург по желание на руския император Николай II, Е. Ф. Валкер поставя началото на органостроенето в православието. Няколко години след смъртта му, през 1872 г., известният френски органостроител Аристид Кавайе-Кол казва: „…Валкер е сред немските майстори на органи това, което бяха Бах и Бетовен сред майсторите на музикалното изкуство.”
       Герхард Валкер Майер е седмо поколение строител на органи. Роден е на 3 юли 1950 г. в Лудвигсбург, Германия. Изучава органостроене в Гунтрамсдорф, Австрия, а по-късно – във фамилната фирма. През 1976 г. полага изпит за майсторско свидетелство като органостроител в Техническото училище в Лудвигсбург.
       Герхард Валкер Майер монтира органи в САЩ, Австрия, Югославия, Швейцария, Полша, Испания и Германия. Специализира се в реставрация на органи от времето на Романтизма. През 2004 г. завършва реставрацията на органа в Католическата катедрала „Св. Павел от Кръста” в Русе – най-стария орган в България, построен през 1908 г. Той е единственият орган в България с пневматична система.


Времето