Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Почете Паметта На Големия Български Художник Марин Върбанов И Съпругата Му Сун Куей

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Почете Паметта На Големия Български Художник Марин Върбанов И Съпругата Му Сун Куей


Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще почете паметта на големия български художник Марин Върбанов /1932–1989/ и съпругата му – художничката Сун Куей. Тя почина на 21 март 2006 г. в Пекин.
В събота, 1 април, в 11.30 часа в семейния дом на двамата творци на ул. „Оборище” № 43 в София министър Стефан Данаилов ще почете паметта им заедно с художници, писатели и интелектуалци – близки приятели на Марин Върбанов и Сун Куей. Приживе Сун Куей искаше да превърне този дом в музей на творчеството на своя талантлив съпруг.
Големият български художник Марин Върбанов /1932-1989/ е роден в Оряхово. Той завършва висшето си образование и аспирантура в Китай. Бил е преподавател в Художествената академия в София, професор е по декоративен текстил, участвал е във всички художествени изложби по приложни изкуства у нас, както и в авторитетни международни биеналета, носител е на престижни отличия. Негови творби са излагани в Гранд Пале и в Международния център по изкуствата в Париж, в Москва, Прага, Берлин, Варшава, Калифорния, Сан Франциско, Вашингтон. Преподавал е в Париж, където е имал две самостоятелни изложби. Марин Върбанов пръв у нас постави проблема „фактура” в тъканта и въпроса за взаимодействието между архитектурна среда и гоблен. В периода 1967-1970 г. той ръководи Ателието за тъкани и гоблени в Творческия фонд на СБХ. Марин Върбанов е основател на Центъра за гоблени към университета в столицата на Австралия.
Сун Куей /1937-2006/ е родена в Пекин. Тя завършва висшето си образование в София в Националната художествена академия в класа на проф. Илия Петров. Талантливата художничка бе голям приятел на България и вярна спътница и съмишленичка на своя съпруг Марин Върбанов. Името на Марин Върбанов носеше вдъхновеният и организиран от нея Текстилен и артистичен център в Китай. Сун Куей реализира много от своите идеи в областта на текстила и висшата мода в България, Франция и Китай, тя беше и представител на Пиер Карден за Източна Европа и Китай.
 


Водещи новини

Времето