Семинар На Тема „Права На Интелектуалната Собственост И Творческите Индустрии” Се Проведе В Гр. Русе

Семинар На Тема „Права На Интелектуалната Собственост И Творческите Индустрии” Се Проведе В Гр. Русе


        Семинар на тема „Права на интелектуалната собственост и творческите индустрии” се проведе днес, 9 май, в кметството на гр. Русе. Той е първият от поредицата семинари и прояви, включени в програмата на фестивала „Русе – град на правата” и в него участваха представители на Министерството на културата на България, както и на Европейската комисия.         
        Заместник-министърът на културата Ина Килева произнесе слово пред участниците и гостите на семинара. Тя припомни думите на архитекта на европейската интеграция Жан Моне, според когото ако още веднъж трябва да започнем да изграждаме Европейския съюз, би следвало да започнем с културата. „Културата е най-красивото лице на Европа. Тя е територия на диалога и взаимното разбиране. Днес това е връзката между творческия процес и индустриалната и интелектуалната собсвеност”, подчерта зам.-министър Килева. Тя обърна внимание на мерките, които българското правителство е направило в тази посока, а именно – идентифицирането на проблемите и оформянето на законодателна рамка.
         Според Ина Килева законите действат и в сегашния си вид, стига да има воля и помощ от обществото. „Имаме нужда от подкрепа „отвътре” – да се изгради у хората чувството, че са отговорни за опазването на интелектуалните продукти”, допълни тя и отправи апел към медиите да се включат активно в Националната кампания за защита на интелектуалната собственост.
         На семинара беше обсъдено законодателството на Европейския съюз и приложението му в България. Георги Дамянов, директор на Дирекция „Авторско право и сродни права” в Министерството на културата, беше модератор на дискусиите на тема „Авторско право: принтираните текстове, музиката и филмите: предизвикателствата, поставени от новите технологии.”



Времето