Излезе От Печат Монографията „Историята На Музейното Дело В България” На Доц. Д-Р Симеон Недков

Излезе От Печат Монографията „Историята На Музейното Дело В България” На Доц. Д-Р Симеон Недков


        Излезе от печат монографията “История на музейното дело в България” от  доц. д-р Симеон Недков. Книгата е в каталога на издателство агенция “Европрес”.
        Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства към Министерството на културата.
        Монографията на доц. Недков е посветена на всички музейни дейци в България, работили всеотдайно за опазване на богатото ни културно наследство, тя излиза и по повод 150-годишнината на музейното дело в България.
Доц.  д-р Симеон Недков е преподавател по музеология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Той  е член  на Международния съвет на музеите /ИКОМ/ и заместник-председател на Българския национален комитет на ИКОМ. Неговите научни интереси са в областта на историята на музейното дело в България и по проблемите съвременната музеология. Автор е на десетки публикации, посветени на тези теми. Доц. Недков е гостуващ преподавател в Кейптаунския университет и Западнокейпския университет в ЮАР, както и в Лятната музеоложка школа на Центъра “Диана” на Народния музей в Белград. Участник е и в редица международни музеоложки конференции.  
        В научния си труд доц. Недков проследява възникването на музеите през Възраждането, като в отделни глави се анализира развитието на музейното дело след Освобождението,  между Световните войни,  след Втората световна война. Особено актуален е разделът, посветен на българските музеи в годините на прехода, като авторът включва тук и подробна статистика за броя на музеите и галериите в България и за посетителите им. Независимо от трудните икономически условия, след 1989 г. броят на музеите и галериите в страната се запазва и дори бележи ръст.  В монографията си авторът анализира и основните приоритети в културната политика в областта на музейното дело в преходния период, които се свеждат до преструктуриране на наличните ресурси и осигуряване на нови източници на приходи, активизиране на участието на българските  музеи в  международни програми и изяви, помощ за поддържане и развитие на материалната база на българските музеи и галерии и въвеждането на съвременните технологии за работа, създаване на национална информационна музейна информационна система.


Времето