Изложба „Хърватски Паметници От Списъка На Юнеско – Защитени Световни Богатства” Се Открива В Археологически Музей

Изложба „Хърватски Паметници От Списъка На Юнеско – Защитени Световни Богатства” Се Открива В Археологически Музей


        Изложбата Хърватски паметници от списъка на ЮНЕСКО – защитени световни богатства” ще продължи от 3 до 10 октомври в Археологическия музей и се организира от Министерствата на културата на Република България и Република Хърватия, Посолството на Република Хърватия в Република България и Археологическия институт с Музей при БАН. Това е втората хърватска изложба след „Хърватско подморие” в галерия „Средец” на Министерството на културата и се провежда в рамките на „Европейските дни на наследството” в София и третата в рамките на неофициалните „Дни на хърватската култура”, в които беше включена и изложбата „Предизвикателство на вратовръзката” в Националната галерия за чуждестранно изкуство.
        С тази изложба се отбелязва официално „сребърния юбилей” – 25 години от вписването на първите хърватски паметници в списъка на световното богатство. 
        На 47 големи фото-пана са представени 5 изцяло уредени градове-паметници - Дубровник, Сплит, Пореч, Трогир и Шибеник и един природен национален парк - Плитвички езера, които свидетелстват за 18- вековното европейско наследство на хърватска земя. Дубровник представлява световна ризница на средновековната средиземноморска и европейска култура; в Сплит е запазена най-големия и най-красивия палат на римския император Диоклециан от третия век; в Трогир е запазен романски център с много сгради и паметници; в Шибеник - прекрасна късно-готическа и ренесансова катедрала, а в Пореч - базилика с мозайки от четвъртия век, които могат да се сравнят с онези в Равена.  
        Това са само най-известните паметници в тези добре запазени, защитени и устроени центрове, тъй като във всички тези градове, малко или повече са запазени и редица други сгради и паметници от различни векове и времена. Особено важно е, че това са творения на хърватски майстори, строители и каменоделци, като Юрай Далматинац в Шибеник и Майстор Радован в Трогир.
        Националния парк “Плитвички езера” е изключителна световна скъпоценност не само поради красотата на поредицата от 16 езера, свързани с водопади във вид на стъпала, а и като природен кът, в който са запазени уникални билки и животни.
 
 
 
 


Водещи новини

Времето