Законът Задължава Собствениците На Паметници На Културата Да Ги Поддържат В Добро Състояние

Законът Задължава Собствениците На Паметници На Културата Да Ги Поддържат В Добро Състояние


        Директорът на Националния институт за паметници на културата арх. Георги Угринов изпрати днес писмо до министъра на културата проф. Стефан Данаилов, в което даде подробна информация за статута на сградата на ул. „Отец Паисий” № 87 в София, покривът на която се срути на 1 октомври т.г. Арх. Угринов дава пояснения за собствеността на сградата, както и за предприетите мерки по отношение на състоянието на паметника на културата.
 
       В писмото на арх. Угринов се казва:
 
        „Статутът на къщата на ул. „Отец Паисий” № 87, кв. 139 по плана на гр. София като исторически паметник на културата по смисъла на чл. 12, т. 2 от Закона за паметниците на културата и музеите е определен, както следва:
 
        1. В „Списък на архитектурни и исторически паметници на културата в София за периода 1880-1944 г.”, обнародван в ДВ, бр. 40/1978 г., е включена под № 500 като „Сграда, бивша печатница на ЦК на БКП”.
        2. В „Списък на историко-революционните паметници на територията на СГНС” сградата е включена под № 1 като „Печатница на ЦК на БКП”.
        За паметника на културата е определена категория „Национално значение”.
 
       В протокол № 7/01.09.2005 от комисия, назначена със заповед № РД-09-07-1/04.05.2005 г. на кмета на Район „Възраждане” по реда на чл. 195 от ЗУТ с участие на двама представители на НИПК в състава й са направени следните основни констатации:
 
1. Сградата е собственост на Район „Възраждане” – АОС (Акт за общинска собственост) – частна - № 280/06.08.1998 г. и АОС – частна - № 728/20.09.2001 г.
2. С договор от 28.10.2003 г. между Столична община и Ромски обществен съвет „Купате” за част от сградата, южното крило на сградата, отделена на фуга от основната сграда, е учредено право на ползване – безвъзмездно за срок от 10 години. За тази част от сградата има издадено от Столично РНСК разрешение за ползване № 776 – ПК – 1034/26.06.2003 г. за строеж на офис-сграда. Тази част от сградата не е била предмет на огледа на комисията.
 
        За останалата част от сградата основни констатации на комисията по техническото й състояние са, че в резултат на тенденциозното й разграбване:
- има компрометирани части от покривната конструкция;
- наблюдава се разрушаване на тухления зид, върху който стъпва покривната конструкция;
- подовата конструкция (т. нар. пруски свод) частично е разрушена или пропаднала на места;
- конструкцията между втория етаж и подпокривното пространство – гредоред, на места изгнила и разрушена и др.
 
        Въз основа на тези констатации комисията е взела следните решения:
 
- сградата е негодна за ползване и вредна в санитарно-хигиенно отношение;
- като паметник на културата е необходимо изготвяне на независима конструктивна експертиза, указваща начина за укрепване и възстановяване на сградата;
- препоръчва на кмета на Столична община, Район „Възраждане” да вземе спешни мерки за опазване и възстановяване на сградата като паметник на културата от национално значение.”
 
        В заключение на писмото си арх. Угринов напомня, че съгласно чл. 20, ал. 1 от ЗПКМ всички собственици на паметници на културата са длъжни да ги поддържат в добро състояние. В конкретния случай това задължение по силата на цитираните в протокола Актове за частна общинска собственост е на Район „Възраждане”.
        В момента се провежда и комисия за състоянието на сградата с участие на представители на НИПК, отбелязва арх. Георги Угринов.
 
   


Водещи новини

Времето